Реклама / Ads
2| 4405 |23.10.2017 НОВИНИ

Плевнелиев предупреждава, че много глобални сили не спят на Балканите

.
Росен Плевнелиев Източник: БГНЕС
Много глобални сили действат и не спят на Балканите. Затова и според президента 2012-2017 г. Росен Плевнелиев това, че България постави като приоритет за председателството си темата с перспективите на Западните Балкани е не само много добре, но и много други държави ще оценят това.
 

"Днес преди да е започнало председателството вече всички благодарят за това, че ние издигнахме смислен приоритет", заяви Плевнелиев, който откри форум на тема "Българските идеи за Европа: Диалог между НПО сектора и правителството".

Основното, по думите на Плевнелиев, е че страната ни е поставила смислен приоритет за председателството, без да поставя тясно национални интереси на масата на ЕС.

"На нас ни прилича, като държава която стои здраво на Балканите, да поставим европейските въпроси и да търсим тяхното решение в режим на консенсус", обясни президентът. Той припомни, че е водил активна проевропейска политика в мандата си, с която се гордее и се надява тя да бъде надградена: "Като политик дълбоко вярвам, че България може и трябва да допринесе за единството и бъдещето на това уникално семейство на ЕС, на което имаме шанса да сме член."

Росен Плевнелиев посочи, че си е давал сметка за рекордния брой кризи в ЕС.

И в момента Българското председателство идва в момента на сериозни исторически процеси, включително и продължаващата миграционна вълна към ЕС, когато държави членки на Шенген затварят границите си.

"За да бъде успешно председателството, трябва да си повярваме, че можем да бъдем успешни", беше обаче категоричен Росен Плевнелиев, като допълни, че трябва да вложим усилия да допринесем за общото европейско бъдеще.

Той обясни, че поставяме в дневния ред не е един а няколко проблема, които са от историческа важност - решаването на миграционната криза, европейски банков съюз, обща европейска отбранителна политика, общ европейски цифров пазар.

Плевнелиев изказа и вярата си министър Лиляна Павлова, която "когато се е хванала за нещо - дали са магистрали, дали са председателство на ЕС, го е докарала далеч".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7828 |20.10.2017 Лъчезар Филипов: Много учени ги е страх от извънземния разум . 0| 4872 |18.10.2017 Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване . 1| 3947 |18.10.2017 Валентин Радев: Много групи у нас се саморадикализират . 3| 4503 |08.10.2017 Джамбазки за Валери Симеонов: Не е много умно да се обявява война на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads