Реклама / Ads
57| 5816 |10.09.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в ЕС

.
За една година няма как да спрем да бъдем най-бедните в Европа. Това може да се промени едва след няколко години и то с предложена ясна стратегия от страна на правителството.
 

Така президентът Росен Плевнелиев се противопостави на управляващите, като не се съгласи с изразеното преди дни мнение на премиера Борисов, че от догодина българите ще се отделят от дъното на класацията като най-бедна държава в ЕС.

„Не считам, че е реалистично да не сме най-бедните през 2013 година. Факт е, че сме на последно място по доходи. Преди нас е Румъния, като разликата между доходите ни е 20%. За една година няма как да се преодолее тази разлика”, подчерта държавният глава пред bTV в предаването "Нека говорят".

По думите му обаче България все пак не е на последно място във всички ранглисти на ЕС, както е било преди три години при управлението на социалистите. Страната ни няма спряна нито една оперативна програма, заема едно от първите места в Общността по бюджетна дисциплина, и вече не е на дъното в класацията по конкурентоспособност, изтъкна Плевнелиев.

Но той посочи и „Ахилесовата пета” на държавата. „Това са трите И-та - институции, инвестиции, иновации. Не сме добре по тези показатели и трябва да работим сериозно, за да подобрим положението”, добави държавният глава.

Той направи коментар и на политическа тема. Прогнозира, че пред страната стои предпоставката за тежка политическа зима и пролет на силно противопоставяне в Народното събрание. Причината – предстоящите през 2013 година избори. Така Росен Плевнелиев разтълкува ожесточения дебат по темата за приоритетите в новия политически сезон, който стана факт по време на първото заседание на депутатите след лятната почивка.

„Чакат ни тежки избори през 2013-а. Чакат ни и много реформи – административни, водни, свързани със сигурността. Моята работа е да има прогрес, президентът е стожер по националните приоритети”, заяви държавният глава и посочи, че от друга страна в тежки времена за държавата ГЕРБ носи цялата отговорност, като в оставащата година до края на мандата на правителството „ще проличи кой какво прави”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5496 |09.09.2012 Р. Плевнелиев: Дано Скопие да не прави кухи декларации . 1| 12709 |08.09.2012 Магнитни бури ни удрят през ден през септември . 26| 5460 |07.09.2012 Росен Плевнелиев: Действаме здраво! . 21| 5692 |06.09.2012 Делян Добрев: Цените на горивата надолу през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads