Реклама / Ads
5| 4831 |25.09.2013 НОВИНИ

Плевнелиев призова ООН да си удържи на думата

.
Президентът Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че страните членки на ООН трябва да изпълнят обещанието си и да се обединят около общо споразумение за приоритетите за човешко развитие след 2015 г., което да включва и нов модел за устойчиво икономическо развитие.
 

Държавният глава направи изказване на кръгла маса в рамките на специално събитие в ООН, посветено на усилията, положени за изпълнението на целите на хилядолетието за развитие до 2015 г., съобщи прессекретариатът на президентството.

Участие във форума взеха генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът на Япония Шиндзо Абе, премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг, държавният секретар на САЩ Джон Кери, президентът на Световната банка Джим Йон Ким, Бил и Мелинда Гейтс.

"Приемането на Целите на хилядолетието през 2000 г. беше далновиден акт, който постави началото на амбициозния план за борба с бедността и изоставането в икономическото развитие. Определено бяха постигнати резултати и днес повече хора имат достъп до образование и до питейна вода, намалена беше детската смъртност и ограничено разпространението на болести, но очевидно са необходими допълнителни усилия в подкрепа на развитието", подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Като член на Европейския съюз България дава своя принос за изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие. Направихме първите си стъпки като донори на помощи за развитие и хуманитарна помощ, като показахме солидарността си с хората в нужда по целия свят, посочи държавният глава.

България напълно споделя заложените в стратегията "Европа 2020" приоритети за постигане на енергийна ефективност и устойчиво управление на ресурсите, въвеждането на "зелени технологии" и иновации. Ефективното управление на природните ресурси е ключов елемент и от Националната програма "България 2020", допълни Росен Плевнелиев.

Президентът изтъкна още, че България ще продължи да насърчава отговорното отношение към природните ресурси и в рамките на регионалното сътрудничество. "Наскоро страната ни беше домакин на международна конференция за развитието на Дунавския регион. "Наша обща цел е изграждането на "зелена" икономика, която ще промени моделите на производство и потребление на електроенергия в подкрепа на устойчивото развитие", каза Росен Плевнелиев.

Хармонизирането на българската политика в областта на образованието в съответствие със стратегията на ЮНЕСКО "Образование за всеки през 21 век" също бе отбелязано от Плевнелиев като необходима основа за благосъстоянието на нацията. "Останалото без образование дете днес, ще стане човек, осъден да живее в материална и духовна нищета утре. Затова трябва да положим всички усилия за постигането на качествен образователен модел", каза още българският държавен глава.

Вчера Росен Плевнелиев взе участие в среща на високо равнище, посветена на пътя на Украйна към Споразумение за асоцииране с ЕС и беше гост на прием по повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, даван от президента на Словакия Иван Гашпарович.

На среща с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова президентът отново потвърди българската подкрепа за преизбирането й за втори мандат начело на организацията. Според държавния глава преизбирането на Ирина Бокова ще даде възможност да бъдат успешно продължени и завършени предприетите реформи в ЮНЕСКО, които имат за цел оптимизиране на дейността на организацията и повишаване на нейната ефективност.

В четвъртия ден от работното си посещение в Съединените щати президентът ще има среща с Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш и ще проведе двустранни срещи със свои колеги от Югоизточна Европа. Росен Плевнелиев ще вземе участие и в традиционната среща в рамките на Глобалната инициатива на Бил Клинтън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5307 |23.09.2013 Плевнелиев щастлив, че Бан Ки Мун го похвалил . 24| 6246 |21.09.2013 Калфин: Плевнелиев да не констатира олигарсите, а да прави нещо . 10| 5470 |21.09.2013 Кечърът на МВР слухтял около Плевнелиев и Цацаров . 57| 5014 |16.09.2013 Росен Плевнелиев: България ще се дестабилизира за дълго време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads