Реклама / Ads
38| 5305 |05.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Протестът на студентите е знак за промяна

.
Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че е необходима промяна. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за студентските протести в България на среща с българската общност в Братислава, където днес започна двудневното му официално посещение в Словакия.
 

Гражданите искат да видят институции, които са обърнати към тях, решават важните проблеми, а не институции, обърнати към силните на деня или към тези, които имат голямо влияние. Дневният ред на българските институции трябва да се промени, каза Плевнелиев. Аз лично посочих, че българските студенти са будители, добави президентът. Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат, но трябва много да се притесним, ако политиците се затворят зад дебелите стени на големите си сгради и не обърнат внимание на гражданското общество и това, което то казва, коментира държавният глава.

Още през февруари много ясно се посочиха проблемите с монополите в България - те още не са решени, проблемите в енергетиката - не са решени, либерализацията в енергетиката - не е направена, диверсификацията тепърва трябва да се прави, каза Плевнелиев и добави, че протестите през лятото много ясно са посочили проблема със срастването на медиите и политиката. Президентът каза, че не се притеснява от проблемите на държавата и вярва, че демокрацията ни ще стане по-силна и че нацията ще се сплоти, минавайки през тези трудни моменти.

Коментирайки в отговор на въпрос от присъстващите ситуацията с бежанците в България, президентът посочи, че българските власти имат план и ще се справят. Много е важно да разберем,че несигурността в този регион продължава, кризата в Сирия не е на път да бъде решена в скоро време, което означава, че трябва да имаме готовност и план за действие - план в общоевропейски аспект за решаването на въпроса. Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември, българската държавност следи внимателно казуса и същевременно ще се отнесем с максималната сериозност, така че да бъдем полезни в един кризисен момент, каза Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5611 |05.11.2013 Студентите от ВТУ с искане: Да се увеличи субсидията за вузовете 25 на сто . 21| 5004 |05.11.2013 Клисарова се срещна със студентите . 19| 5718 |04.11.2013 Студентите-окупатори направиха национален щаб . 71| 5380 |04.11.2013 Плевнелиев: От февруарските протести се опитвам да чуя хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads