Реклама / Ads
12| 4670 |14.11.2018 НОВИНИ

Р. Плевнелиев: Радев да не играе популистки, да се поучи от мен

.
Росен Плевнелиев
”Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността”.
 

Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

 

Той определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предвождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас.

"Много странно при положение, че всъщност в България това е почти един монопол на руската компания "Лукойл". Същевременно в други градове - като Перник, като Благоевград, имаше идея, че един телевизионен водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести".

 

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година.

 

"Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и непротестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки".

 

"Президентът изигра своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират. В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през един труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива. А голямото ми притеснение днес е, че държавният глава не прави нищо подобно", подчерта Росен Плевнелиев пред БНР.

 

"По отношение на тези протести в момента държавният глава е пасивен. Нещо повече - той не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите на българската държава да преминат през този момент така, както аз го правих. Държавният глава играе ролята на класически популист и набляга не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта бившият президент, както и отправи апел към президента Румен Радев "да се възползва от това, което Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

 

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", подчерта Росен Плевнелиев, според когото текущият държавен глава трябва да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които "това управление донесе на България":

"Считам, че президентът Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това", каза също така президентът на България в периода 2012-2017 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4863 |13.11.2018 Президентът Радев се срещна със Стефан Данаилов . 7| 4686 |13.11.2018 Радев наложи вето върху по-високите данъци за старите коли, отказва среща с ГЕРБ . 4| 4198 |13.11.2018 Румен Радев: Прокуратурата действа по поръчка срещу Атанас Семов . 13| 5780 |12.11.2018 Румен Радев: Властта наказва гражданите за бедността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads