Реклама / Ads
4| 4795 |09.06.2015 НОВИНИ

Плевнелиев раздаде ордени на защитници на гражданските права

.
Росен Плевнелиев
На тържествена церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев връчи висши държавни отличия. С орден „За гражданска заслуга“ първа степен бяха удостоени Али Орманлъ, Мустафа Юмер и Юсуф Бабечки.
 

Тримата получиха отличията за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепването на демократичните институции и за защита на човешките права и свободи, съобщиха от президентството.

 

Юсуф Бабечки е заместник представител на Независимото дружество за защита на правата на човека за Варненска област. Той има ключова роля за създаването на структури на дружеството в Североизточна България и за поставяне на основите на мрежа, която прави възможна организацията на Майските протести от 1989 г.

 

Мустафа Юмер е председател на Демократичната лига за защита на правата на човека, основана през ноември 1988 г. Документите на Лигата са излъчени по радио „Свободна Европа“ и разпратени до средствата за масова информация в България с искане за регистриране. Като основни свои ценности Лигата декларира възстановяване на правата на малцинствата, премахване на страха и отчуждението от държавата, както и отричане на тероризма във всичките му разновидности.

 

Али Орманлъ е заместник-председател на Лигата за защита на правата на човека в България. Той има важен принос за изграждането на структурата на организацията и за осъществяването на нейните действия в различни райони на страната.

 

„Ако сега имаме възможността свободно да кажем истината за престъпленията на тоталитарния режим в България, то това в голяма степен се дължи на онези български граждани, които не склониха глава и не престанаха да се борят с неправдата. Те са най-убедителното доказателство за това, че не е по силите на нито един режим да смаже духовната сила на хората“, подчерта президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената церемония.

 

„Човешките права, демокрацията и свободата не са даденост, а кауза, за която не трябва да спираме да се борим. Нека не забравяме нито за миг, че много достойни български граждани страдаха, бяха интернирани, пращани в концлагери и дори загинаха в името на правото ни днес да се наричаме европейски граждани“, посочи още държавният глава.

 

Юсуф Бабечки и Мустафа Юмер изказаха благодарност на президента Плевнелиев за удостояването им с висшите държавни отличия.

 

„Връчването на този орден за мен е чест и достойнство, едно признание за онова, което съм направил с моите другари и приятели за демокрацията в България. Ние изживяхме от 1984 г. до 1989 г. ужаса, но бях убеден, че този ужас ще има край. Затова не се предадох, не се огънах от трудностите. Благодаря на всички добри българи, на всички граждани на България, че ме подкрепиха и никога не са ме оставили сам“, каза Мустафа Юмер.

 

Юсуф Бабечки заяви, че приема висшето държавно отличие и от името на многобройните си съмишленици, които в трудните моменти са повярвали в идеите за открита борба за човешки права и демокрация и със своите смели протести са показали един пример за събарянето на тоталитарния режим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 5376 |07.06.2015 Плевнелиев успокои Русия: Никой никого няма да напада . 18| 4918 |07.06.2015 Плевнелиев: Анево е резултат на неспазени стандарти . 5| 4872 |05.06.2015 Делийски за Фрог: С референдума Плевнелиев върви към втори мандат . 9| 6039 |04.06.2015 Плевнелиев: Има само два вида богати държави – с петрол и с работещи институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads