Реклама / Ads
22| 5868 |27.10.2013 НОВИНИ

Плевнелиев на разходка до Виетнам, води и бизнесмени

.
Росен Плевнелиев
България може да бъде врата за виетнамския експорт към Европейския съюз (ЕС) и за целта страната ни е готова да предостави необходимата логистична инфраструктура – Черноморските и Дунавските пристанища и българските индустриални зони.
 
По същия начин разчитаме Виетнам да бъде вход за България и за ЕС към Азия. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Националното радио „Гласът на Виетнам“, излъчено в навечерието на държавното му посещение в азиатската страна, съобщи прессекретариатът на президентството.

Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Виетнам ще бъде обявена по време на посещението на президента Росен Плевнелиев. Очаква се тя да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството в приоритетни сектор, като икономика, образование, земеделие. „Имаме да работим много и в сферата на отбранителната индустрия, където също ще има важни преговори и се надяваме и на подписани сделки и резултати“, казва президентът пред медията. 
В областта на образованието държавният глава заявява и желанието да бъде подписано двустранно споразумение, което да даде възможност за обмен на повече студенти. В Софийския университет и във Виетнамския университет за социални и хуманитарни науки вече съществуват програми за изучаване, съответно, на виетнамски език и на български език.

Пред радиото президентът изразява високата си оценка за двустранния диалог на всички равнища, който е предпоставка за още по-сериозно сътрудничество и развитие на отношенията между двете приятелски страни. България високо цени ролята на Виетнам в Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Виетнам играе много силната роля на координатор на отношенията на Асоциацията с ЕС по създаването на Зона за свободна търговия между двете регионални организации, двигател е на позитивното и мирно развитие на целия регион, казва Росен Плевнелиев. Според президента, подписването на Рамково Споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам ще бъде важна стъпка за укрепването на отношенията. Президентът припомня, че България беше третата държава от ЕС, която ратифицира това споразумение. Същевременно държавният глава изразява надежда за скорошно приключване на преговорите и подписване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. 

България и Виетнам от дълги години ги свързва истинско приятелство. Задачата на политиците е как да издигнем това разбирателство на още по-високо равнище, за да може да се видят и конкретните резултати на нещо, което отдавна ни свързва – усещането, че сме истински добри приятели“, казва още президентът Росен Плевнелиев пред радио „Гласът на Виетнам“.

Това е официалната информация, която има малко общо с действителността. Търговският обмен между България и Виетнам се изразява в скромните 65-67 млн долара. (За сравнение: според отчета на МВР за 2012 г. от наши проститутки зад граница организираната престъпност е спечелила около 1,2 млрд лева, а от вътрешна консумация - 200 млн лв.) Преди няколко години президентът Георги Първанов също пътува за Виетнам и говореше същите неща, които дес Плевнелиев повтаря. Първанов дори кръсти един от 3000-те острова във Виетнам Орфей и медиите отразяваха това като някакво върховно постижение. Икономическите отношения обаче не мръднаха и със сантиметър. Първанов също водеше със себе си бизнесмени. И журналисти от избрани медии. Повечето от неговия кръг. Сега е ред на Плевнелев. Всъщност, редно е от президентството да обявят кои бизнемени и представители на кои медии пътуват с държавния глава и по какъв критерий са избрани.
Припомняме, че от 1996 година разхоките във Виетнам на държавни разноски са доста популярни сред политиците ни.
До там пътуваха Жан Виденов, Благовест Сендов, Огнян Герджиков, Сергей Станишев, Ангел Марин, Цецка Цачева. Всички те проведоха някакви срещи, но повече наблягаха на разглеждането на забележителности в азиатската страна.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5556 |25.10.2013 Плевнелиев замисля със службите общ подход с ЕС за бежанците . 39| 5485 |23.10.2013 Плевнелиев: Никой вече не очаква нов месия на бял кон . 101| 10487 |22.10.2013 Богомил Бонев:Плевнелиев размахва документи със съмнително съдържание . 93| 6496 |22.10.2013 А. Райчев: Плевнелиев топли мястото на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads