Реклама / Ads
33| 5697 |12.12.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Не съм послушко, а спазвам Конституцията

.
"България няма послушен и зависим президент, а президент, който спазва Конституцията". Така държавният глава Росен Плевнелиев коментира пред журналисти изказването на вицепремиера Цветан Цветанов, че „президентът има само протоколни функции и свободата да говори каквото си иска”.
 

Държавният глава допълни, че не води персонални войни, а само и единствено следва Конституцията на Република България. „Именно според Конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат”, каза той.

По думите му, ако съдия Венета Марковска беше избрана за член на Конституционния съд, то това би бил провал за основния закон на държавата.

Важното е, че с премиера Бойко Борисов споделяме общи мнения по отношение на казуса с Македония и за избора на конституционен съдия и това се вижда в нашите действия, коментира Росен Плевнелиев вчерашната среща с премиера Бойко Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на Съвета на ЕС в Брюксел да отложи приемането на дата за начало на преговорите за членство на Македония в Европейския съюз.

„Приветствам решението на Съвета на министрите на ЕС - това е мъдро, солидарно и честно решение, тъй като посочва проблемите и се вслуша в гласа на държавите членки на ЕС в региона, които познават ситуацията и имат какво да кажат”, коментира държавният глава.

Според него решението, освен че посочва проблемите, ще помогне и за намирането на техните решения. Президентът напомни, че за добрата воля на македонската страна България „ще съди само по делата”.

„Днес нямаме никакви проблеми с хората в Македония и човешките контакти са перфектни”, посочи Росен Плевнелиев. „Искаме да подкрепим усилията на управляващите в Скопие и да им подадем ръка и вече нищо не ни пречи - имаме ясна цел, нека да я постигнем заедно”, призова Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че „добросъседството не може да бъде пренебрегнато в Европейския съюз”. „България протяга ръка и сме готови за общи действия”, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5358 |09.12.2012 Плевнелиев: Дано пак не ставам последният бушон в държавата . 11| 5212 |03.12.2012 Р. Плевнелиев: Запретвам ръкави, за да работя денонощно . 14| 5115 |22.11.2012 Плевнелиев: Бизнесът да се качи на раменете на държавата . 41| 7136 |31.10.2012 Плевнелиев: Македония да спре с провокациите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads