Реклама / Ads
32| 5227 |21.10.2013 НОВИНИ

Плевнелиев сезира КС за казуса "Пеевски"

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Не приемам цената на политическия ми успех да бъде за сметка на разрушаване на институциите и държавността. Оттук нататък няма да отговарям на всяка лъжа и атака по мой адрес. Няма да легитимирам популисти, продукт на политически инженеринг.
 

Това каза на брифинг президентът Росен Плевнелиев. Днес президентството публикува документи за плащанията по банков път, направени от Плевнелиев през 2007 г., за покупката на къщата му в Гърция.

„Какво ли не се изписа и изговори срещу мен от определена медийна група и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно.

Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция", обясни Плевнелиев.

"Цената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите. Кой счита, че сметките в "Дойче банк", Националната гръцка банка са офшорни? Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото мнение да остане само президент - скандал", добави той.

"Ако президентът мълчи, това се използва за манипулациите - щом мълчи, значи е вярно. Нямам офшорни сметки, няма да правя партии, коалиции, кръгове, всичко, което притежавам, може да бъде проверено в данъчни декларации, колко пъти да повтарям?

За разлика от много личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не е собственост на фирма или някой друг. Не съм влязъл в политиката, за да си оправям живота", каза още президентът.

"През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентни опити за дискредитиране на президентската институция. Кой печели от тази дискредитираща кампания? Със сигурност не е народът. Не остана една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се е завихрил скандал. Затова толкова дълго се въртим в омагьосан кръг, от криза в криза”, подчерта държавният глава.

"Когато вместо да решиш проблема, го потулваш с несъществуващи скандали, рано или късно ще дължиш отговори. Как изглеждат регулаторите днес – независими, силни или всичко си е по старому? Какви сметки за ток ще получим тази зима – по-ниски с няколко лева, справедливи? Как запушихме пробойната, от която изтичат милиардите от българската енергетика – само със смяна на шефовете в сектора? Стана ли енергийният сектор по-прозрачен? Как през февруари 2014 г. ще обясним на гражданите, че отново сме пропилели цяла една година, изпълнили сме я със скандали”, попита Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди, че ще сезира Конституционния съд по казуса "Пеевски" до края на седмицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 12231 |19.10.2013 Диков и Бареков си премериха документите за къщата на Плевнелиев в Халкидики . 12| 5495 |17.10.2013 Комисията "Сидеров" ще разследва Плевнелиев . 74| 5394 |17.10.2013 Експерти: Борисов може да бъде по-добър президент от Плевнелиев . 32| 5776 |16.10.2013 Сидеров към Плевнелиев: Не се страхувай, няма да ти направя нищо лошо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads