Реклама / Ads
16| 5263 |07.11.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Шпицкоманди и омраза не е нашата България

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
В последните дни ставаме свидетели на инциденти, които са притеснителни и трябва да накарат много хора в държавата да се замислят. Когато имаме комбинация от криминални действия, съвпадаща с призиви на определени групи, на политически лидери за формиране на нови шпицкоманди, за налагане на ред, с използване на езика на омразата, това е нещо, което със сигурност не е нашата България.
 

Това обяви пред журналисти във военната база "Ново село" президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава пристигна на най-големия полигон на Балканите, където наблюдава заключителния етап на тактическото учение за национално сертифициране "Мирен страж 2013".

"Аз подкрепям усилията на институциите, които посочват тези проблеми, свързани с езика на омразата. Само заедно, чрез отговорността на всички граждани, които трябва да подкрепят усилията на държавата, да излезем отвъд противопоставянето. Нашият дневен ред не е такъв", каза държавният глава.

Според президента България е далеч от поетия ангажимент в НАТО - да отделя минимум 1,5 % от БВП за бюджета на отбраната. "За съжаление този процент с всяка изминала година отива надолу. Предполагам, че за 2014 година процентът ще бъде някъде около 1,28 %. Далеч сме от тези 1,5%, което е минимумът, затова трябва наистина да се отнесем много сериозно.

Разбира се, парите не стигат на никого, всеки иска, но е въпрос и на приоритети. Виждаме, че когато е трудно, когато е кризисна ситуацията, колко е важно нашите институции, включително и нашата армия, полиция, Гранични войски, служби да бъдат добре оборудвани и да бъдат на висотата на ангажиментите, които имат за сигурността на нацията, ще дебатираме и по тази тема", каза държавният глава имайки предвид свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност на 20 ноември.

От "Ново село" Росен Плевнелиев за пореден път репликира своя бивш шеф на кабинета и настоящ вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев. "Колко пъти беше събран съветът за сигурност към МС по темата с бежанците и бежанската вълна", попита държавният глава.

"Консултативният съвет по национална сигурност към президента е политически и консултативен орган. Той не е изпълнителен орган и от тази гледна точка нека да е ясно на цялата нация - Съветът за сигурност към МС е изпълнителен орган. Вие сте журналисти и хора, които работят обективно с информацията и можете да проверите в последните месеци - колко пъти беше събран Съветът за сигурност към МС, кога излезе планът от 7 точки? Преди няколко дни. Кога бе приет устройственият правилник на Агенцията за бежанците? Дали тя днес е оборудвана, окомплектована с всички необходими кадри и съответно - дали е добре финансирана и обезпечена?

Нека да е ясно на всички, че президентът преценява кога да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Задача на министъра и на министър-председателя е да работят с механизмите на изпълнителната власт, имат и Съвет за сигурност към МС. Те управляват парите, те управляват проектите, те са тези, които пазят границата и със сигурност са хората, които имат всички необходими инструменти в ръцете си", каза президентът Росен Плевнелиев.

Той се надява на предстоящия Консултативен съвет на 20 ноември да бъде обсъдена не само бежанаската криза, но и всички рискове и обезпечаването на всички институции генерално, за да могат те да поемат рисковете такива, каквито бъдат дефинирани, и съответно - мерките такива, каквито бъдат приети. "Ще има няколко доклада, които ще чуем много внимателно и съм убеден, че излишното политизиране не помага на никого. Лично аз ще се отнеса много отговорно към Консултативния съвет и се надявам да постигнем съгласие и конкретни резултати", каза държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8024 |06.11.2013 Д-р Михайлов: Развихря се страшна омраза в обществото . 38| 5311 |05.11.2013 Плевнелиев: Протестът на студентите е знак за промяна . 9| 5422 |05.11.2013 Петното с дело за подбуждане на расова омраза . 71| 5385 |04.11.2013 Плевнелиев: От февруарските протести се опитвам да чуя хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads