Реклама / Ads
31| 5485 |24.02.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Ще успеем да пратим комунизма в музея

.
Росен Плевнелиев
"Пропуснахме възможността да пратим комунизма в музея с всичките му метастази с цялата истина за него, но това не бива да ни отчайва и не бива да се предаваме, ще се случи. Аз работя и продължавам да работя за това". Това каза президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева „Държавна сигурност – предимство по наследство".
 
Събитието започна с минута мълчание паметта на Йордан Соколов, политик и бивш вътрешен министър на Бълария. На представянето на книгата присъствата министърът на отбраната Николай Ненчев, депутати, общественици, както и д-р Марко Арнд, председател на софийското бюро на фондация "Кондрад Аденауер".

"Добре е да се пише, добре е да се помнят уроците на историята, за да не се повтарят зловещите грешки от недалечното ни минало", заяви президентът Плевнелиев и допълни, че книгата на Методиев и Дерменджиева ще даде повече яснота около въпросът за ролята на структурата на Държавна сиурност (ДС), като им благодари за усилията. Той отбеляза, че това е първото изследване чрез анализ на професионалните биографии на оперативните работници в ДС.

Президентът каза още, че 25 години след "сгромолясването на Берлинската стена, трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, от същите безскрупулни служби за сигурност, продължават и днес с опитите да доминират нашето общество." Той определи време на комунизма като живот на не свобода, в който българите са били откъснати от тяхната естествена среда на развитие - европейските народи и демокрацията.

 Представителят на "Конрад Аденауер" каза в краткото си слово, че има възможност комунистическите престъпления да бъдат преследвани според съществуващото международно право, като престъпления против човечеството. Вариант за председване на престъпленията е Създаването на Международен трибунал за комунистическите престъпления. Той е препоръчан от ООН, ако националните съдилища не изпълняват задачите си. Относно книгата за ДС той заяви, че тя е принос за осмилянето на комунизма в България и показва, че комунистическото минало не е завършила епоха е продължава да влияе и днес.

Авторите Момчил Методиев и Мария Дерменджиева заявиха, че чрез изследването направено на архивите на ДС са успели да установят и бройката на оперативните работници в службата. Според тях ДС въпреки стремежа си не успява да следи всички граждани. Книгата проследява и реорганизацията на структурите на службата през годините. Написването на книгата им е отнело над четири години, а измислянето на заглавието три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4945 |06.02.2016 Плевнелиев: Предстоят действия за прекратяването на сирийския конфликт . 10| 6386 |05.02.2016 Адв. Хаджигенов за Фрог: Ще отпратим чуждите съдебни експерти . 16| 4500 |01.02.2016 Плевнелиев: Искаме повече бразилски инвестиции . 6| 4431 |06.01.2016 Плевнелиев: Нека да си вярваме, да имаме самочувствие, че сме на прав път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads