Реклама / Ads
19| 4915 |18.09.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Ще вдигнем заплатите с 20%

.
През последните 3 г. замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за австрийския в. “Дер Щандарт”, съобщи Дойче веле.
 


Президентът подчертава несъгласието си с онези, които тълкуват увеличаването на доходите като предизборен ход. “Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите”, твърди Плевнелиев.

На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Плевнелиев отговаря: “За разлика от всички останали - старите и новите страни членки (на ЕС), България преживя през последните 20 г. цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 г. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 млрд. евро продадохме само за 3 млрд.” Последиците от това са осезаеми и днес, подчертава Плевнелиев. И добавя: “Едва през последните 10 г. нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа”, казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП, пише "Труд".

Точно в това обаче Плевнелиев вижда шанса на България: “Вярно е, че България има много нисък БВП - 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 г. той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи.”

Той отхвърля критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко страни в Европа. “Това осигурява 100-процентова прозрачност”, твърди президентът. Той смята за адекватни критиките на ЕК към българската съдебна система. “До края на 2013 г. ще си напишем домашното”, уверява Плевнелиев в края на интервюто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5363 |11.09.2012 Плевнелиев: В Скопие няма да влязат в историята, манипулирайки я . 57| 5808 |10.09.2012 Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в ЕС . 46| 5494 |09.09.2012 Р. Плевнелиев: Дано Скопие да не прави кухи декларации . 26| 5458 |07.09.2012 Росен Плевнелиев: Действаме здраво!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads