Реклама / Ads
1| 4557 |28.09.2016 НОВИНИ

Плевнелиев за смяната на Бокова: Споделям аргументите на правителството

.
Росен Плевнелиев
След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Това се казва в позиция на президента, разпространена от неговия прессекретариат.
 

 Във връзка с постъпили множество запитвания по повод решението на Министерския съвет да издигне Кристалина Георгиева за кандидат за поста Генерален секретар на ООН, Прессекретариатът на държавния глава е упълномощен да изрази следната позиция на президента Росен Плевнелиев: Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство.

 

Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството. След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.

 

Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока. Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения. Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева. Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4019 |28.09.2016 Нинова: Смяната на Бокова с Кристалина Георгиева е резил на България . 1| 3954 |23.09.2016 Плевнелиев пред ООН: Време е способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави . 0| 3927 |21.09.2016 Плевнелиев: България да ускори подготовката за еврозоната . 0| 3640 |20.09.2016 Плевнелиев в ООН: Терористите няма да ни прекършат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads