Реклама / Ads
17| 5990 |21.11.2011 НОВИНИ

Плевнелиев на спестявания, губи 5 месеца стаж за пенсия

.
Р. Плевнелиев
На практика в момента Росен Плевнелиев е избран за президент, но е безработен и следователно с прекъснат осигурителен стаж. Ако внася сам здравните си осигуровки, ще може да ползва безплатните услуги на здравната каса.
 

Кой да плаща заплатата на новоизбрания президент до встъпването му в длъжност на 22 януари? И как се осигурява той през това време, пита “24 часа. Оказа се, че такъв казус за първи път се стоварва на главите на експерти и законодатели. На практика в момента Росен Плевнелиев е избран за президент, но е безработен и следователно с прекъснат осигурителен стаж. Ако внася сам здравните си осигуровки, ще може да ползва безплатните услуги на здравната каса. Но за да е осигуряван трудово и да му върви стаж за пенсия, или трябва да е на борсата, или да има трудов договор за някаква дейност.

Плевнелиев подаде оставка на 7 септември, три дни след като Бойко Борисов го обяви за кандидата за президент на ГЕРБ. На 9 септември парламентът го освободи от длъжност и следователно трудовите му отношения с държавата са прекратени. За да встъпи в длъжността министър, той е излязъл и от фирмите, които е управлявал като бизнесмен. Повечето е прехвърлил на съпругата си Юлияна.

И така на практика от 9 септември Росен Плевнелиев е без работа по смисъла на трудовото законодателство, макар цяла България да знае с какво се занимава. Ако иска да му вървят осигуровки, трябва да сключи договор за извършване на някакъв вид дейност, което няма да е коректно и морално към избирателите, защото те са дали гласа си за него да е президент, а не примерно консултант или политически апаратчик.

Според зам.- шефката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова има казус, но той е прецедент и не е необходимо да се прави промяна в законите. При предишните ни трима президенти нямаше такъв проблем, тъй като всеки си имаше работа до встъпването си в длъжност. Желю Желев бе депутат във Великото народно събрание, когато парламентът го избра за президент. Впоследствие той се яви на избори и хората му гласуваха отново доверие на 19 януари 1992 г.

Петър Стоянов също бе депутат през 1996 г. На 3 ноември 1996 г. спечели изборите и на 22 януари 1997 г. смени парламентарната банка с президентското кресло. Затова и нямаше прекъсване на трудовия му стаж. И при Георги Първанов  положението бе идентично - по време на вота на 18 ноември 2001 г. той бе депутат, лидер на парламентарна група и на 22 януари 2002 г. с встъпването му в длъжност автоматично се прекратиха отношенията му с парламента и започна да получава заплата като държавен глава. Слава богу, че новоизбраният президент е състоятелен човек и няма да се чуди как да върже семейния бюджет за 5-те месеца, докато чака да встъпи в длъжност. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5728 |15.11.2011 Р. Плевнелиев: 5 млн. лева са жизненоважни за БАН . 17| 5466 |12.11.2011 Възрастта за пенсиониране скача с по 6 месеца на година . 34| 4610 |09.11.2011 Плевнелиев се среща със Стоянов на 10 ноември . 15| 10549 |03.11.2011 Криха обир в “Алфа банк”, за който “Торнадо” писа преди 11 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads