Реклама / Ads
1| 5035 |01.08.2015 НОВИНИ

Плевнелиев станал по-силен след бламирането на референдума

.
Росен Плевнелиев
Президентът излиза по-силен след това странно гласуване. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ президентът Росен Плевнелиев на въпрос дали е бил бламиран от депутатите относно неприемането на предложените от него въпроси за референдум.
 
Над 500 000 българи застанаха с подписите си зад тези въпроси, които отпаднаха. Не търся виновни, а търся решение. Нещата са ясни и категорични, поне дотолкова, доколкото президентът се е позиционирал. Гражданите очакват те да имат думата, заяви държавният глава. За мен важното е нещата да се случат - пряката демокрация рано или късно в България ще се случи, убеден е Плевнелиев.

Въпросите са ясни от две години, направих две обръщения към народа и към народното събрание. Аз се чувствам удовлетворен от това, че дадох възможност народът да бъде чут. Все пак референдум ще има, въпросът е много смислен, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му не за пръв път чуваме, че пултовете се развалят по време на гласуване. Според него когато въведем електронното гласуване ще спим много по-спокойно. Така ще има възможност народът да се възпротивява. Бъдещото е на модерните технологии, смята още президентът. Аз се гордея с това, което направих, но все пак референдумът в неговата цялост щеше да мотивира много повече хора да излязат и да гласуват, посочи държавният глава.

Нека да има повече дебати и да се намерят повече решения, заяви той. Аз се гордея, че съм първият български президент, който се възползва от своето конституционно право да инициира референдум. Не може да има друг победител в съдебната реформа, освен народът, коментира Плевнелиев и съдебната реформа, като посочи че народът няма доверия в тези институции. Системата може да подобри лошото и да отстрани дефектите, сако когато има национално усилие. Дай боже да финишираме с една успешна реформа. По думите му идва време за изпълнение на обещанията. Народните представители, по думите му, за съжаление са отблъснали избирателите, с начина по който са гласували за референдума.

Той заяви, че ще се съобрази с избора за омбудсман. Плевнелиев даде много добра оценка за настоящия омбудсман Константин Пенчев, чиито мандат изтича.

На въпрос дали съжалява, че е направил проф. Георги Близнашки служебен премиер, Плевнелиев заяви, че и двете назначени от него служебни правителства са си свършили работата.

Президентът отговори и на въпрос кой гръцки урок не научихме – няма как народът ти да е добре, ако съседът ти е зле. Гърция има огромна заслуга България да бъде приета в ЕС и НАТО. Гърция ни е приятел, нека да й помогнем, заяви категорично Плевнелиев. Днес имаме рекордно количество кризи след края на Втората световна война. В такъв период не работи крайно националистическият подход, заяви Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5720 |31.07.2015 Миков: Плевнелиев е успял бизнесмен и неуспял политик . 0| 6336 |28.07.2015 Хайтов: Плевнелиев не чука на всички врати като Борисов . 0| 4685 |28.07.2015 Сидеров обвини Плевнелиев, че си върти реклама с референдума . 0| 4639 |28.07.2015 Плевнелиев: Референдумът е важен като съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads