Реклама / Ads
6| 4873 |27.09.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Трябва да има програма за интеграция на бежанците

.
Росен Плевнелиев
Със среща с нашите сънародници в Ню Йорк започна работното посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ за участие в 70-ата сесията на Общото събрание на ООН. Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по думите на президента, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи двустранните отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

 “Много българи са доказани професионалисти и мениджъри в сферата на информационните и комуникационни технологии и различни индустрии с висока добавена стойност в САЩ. Разчитаме както на вашата експертиза, така и на подкрепата ви за бързото развитие на тези сектори и у нас”, посочи държавният глава. Президентът призова българите в чужбина да участват активно при произвеждането на националния референдум относно електронното гласуване на 25 октомври, с което да заявят съпричастността си към случващото се у нас. “Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна”, заяви Росен Плевнелиев.

 

„Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите, където и да са те по света“, добави президентът и изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание, но смята, че наближаващият референдум ще покаже, че пряката демокрация е жива. По повод ситуацията с бежанския поток държавният глава посочи, че само с интеграция народите могат да предотвратят бъдеща война.

"ЕС е семейство и се очаква в такива моменти да се сплоти, а не всеки да гледа своя интерес. ЕС ще се справи, а България ще бъде част от решението.", коментира президентът пред сънародниците ни в Ню Йорк. Държавният глава заяви, че България е на страната на силния глас за обединение. Росен Плевнелиев припомни, че България е и символ на толерантност и през вековете различни религии са съжителствали заедно. "Правото на убежище е основно човешко право и решението на бежанската вълна трябва да е общо, счита президентът. По думите му днес живеем в исторически времена, никога до сега не е имало толкова много кризи, които правят обединението по-трудно, затова и активно трябва да се работи в тази посока. Държавният глава посочи, че както ЕС, така и страната ни трябва да има програма, чрез която да се помага за интеграцията на бежанците.

 

“България и САЩ са стратегически партньори”, подчерта още президентът Плевнелиев, който запозна сънародниците ни с взетото при посещението на държавния секретар Кери в София решение да бъдат създадени пет работни групи за стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергетиката, върховенството на закона, образованието и контактите между хората. Премахването на американските визи за българските граждани остава сред приоритетите ни в двустранните отношения със САЩ, увери държавният глава. Президентът Плевнелиев поздрави сънародниците ни в Ню Йорк с успехите на българските неделни училища, около които се създават “истински ядра от българи, милеещи за родината си”. “Дейността на тези училища е гарант за запазването на българския език сред най-младото поколение, но също така е и предпоставка за постоянна връзка с България”, заяви още пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава. По време на срещата беше направено и предложението летището в София от „Враждебна“ да се прекръсти на „Левски“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4427 |26.09.2015 Митов: Не трябва да се налага огромни движения на хора . 7| 4476 |25.09.2015 Цветанов: Трябва да върнем децата си в България . 0| 4359 |24.09.2015 Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат . 3| 4420 |24.09.2015 БСП: Децата не трябва да са политически заложници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads