Реклама / Ads
33| 5766 |02.04.2012 НОВИНИ

Р. Плевнелиев: Трябва ни интелигентна отбрана

.
Р. Плевнелиев
Нуждаем се от стратегия за развитие на научните изследвания и технологии в областта на отбраната и сигурността, смята президентът.
 

Държавите в региона могат да работят заедно за модернизиране на своите армии и това ще намали разходите и ще увеличи възможностите,обяви  президентът Росен Плевнелиев при откриване на международната конференция „Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите” , предаде Агенция „Фокус”. Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава. Денят на откриването на конференцията – 2 април 2012 г., съвпада с навършването на осем години от приемането на България и Румъния за страни-членки на НАТО. Изключително перспективно направление за развитие на военното сътрудничество в региона е работата по проекти и програми на Европейския съюз в областта на сигурността. Финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 година се очертава да бъде с акцент иновации, научни изследвания и технологии. За тази цел ЕС дава политики за насърчаване на създаването на изследователски центрове от няколко държави, каза президентът.

Световната икономическа и финансова криза доведе до намаляване на разходите за отбрана и сигурност. Трябваше да се намери вярното решение – как с по-малко средства, да се постигнат по-големи резултати и така се ражда идеята за интелигентната отбрана. Приоритизация, специализация и сътрудничество са трите ключови думи, които всеки трябва да запомни, каза още държавният глава. Според Росен Плевнелиев се нуждаем от стратегия за развитие на научните изследвания и технологии в областта на отбраната и сигурността, защото търпим критика като държава, че големият научен потенциал, с който разполага БАН и университетите, не се използва пълноценно. В този смисъл е необходимо да се прекъсне наложилата се вредна тенденция да се намаляват средствата за наука и иновации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 9507 |28.03.2012 Плевнелиев: Браво! "Белене" не ми беше приоритет! . 39| 6102 |22.03.2012 Плевнелиев: Въпросът за “териториални претенции” е несъстоятелен . 45| 5949 |18.03.2012 Проф. Митeв: Трябва да се разбие монополът на НЗОК . 31| 5454 |13.03.2012 Росен Плевнелиев: България вече е в избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads