Реклама / Ads
7| 4375 |11.11.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Трудно можем да посочим дата за присъединяване към Шенген

.
Росен Плевнелиев
Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос кога има реална възможност България да се присъедини към Шенген, пише Фокус . По думите на Плевнелиев това би трябвало да стане скоро, като уточни, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена.
 

Държавният глава допълни, че действията на новоизбраното правителство също имат роля по този въпрос. „Аз съм оптимист, че все повече и повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от нашите унгарски приятели. Те казват категорично това, което и Европейската комисия – Българи е технически готова. Справяме се по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави на ЕС и на шенгенското пространство”, посочи Плевнелиев. Той допълни, че Унгария застава обективно на наша страна и казва, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, които България изпълнява, заради което тя трябва да се присъедини към шенгенското пространство. „Надяваме се и в други държави да получим същото разбиране, същото ясно и категорично отношение към правилата в Европа, такова какво демонстрират нашите унгарски приятели”, каза още Росен Плевнелиев.

 

Росен Плевнелиев: Унгария и България са на челните места в ранглистата на ЕС за държави, в които има най-голям ръст на бежанците

 

Темата с миграцията и бежанците бе важен въпрос от днешните разговори. Унгария и България са на челните две места в ранглистата на Европейския съюз за държави, в които има най-голям ръст на бежанците, допълни президентът Росен Плевенелиев, след срещата си с президента на Унгария - Янош Адер. „В Унгария ръстът е над 10 пъти, в България над 8. Ние заемаме най-високи позиции по това отношение”, обясни Плевнелиев и допълни, че това е един сериозен проблем, който се отчита от двете държави.

 

„Ние сме изключително благодарни на Унгария за подкрепата, която оказа за справяне с бежанския проблем от Сирия, а именно получихме финансова подкрепа в размер на 40 000 евро, която сума беше предоставена през 2013 година”, посочи държавният глава. По думите му този емиграционен натиск може да намери решение в рамките на европейския контекст, тъй като това е общ европейски проблем - дълго трайно явление, което изисква обши мерки и адекватно финансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4412 |10.11.2014 Плевнелиев: Близнашки гарантира финансовата стабилност . 4| 4512 |09.11.2014 Зам.-главният мюфтия: Не можем да свържем тероризма с исляма . 11| 4771 |04.11.2014 Нотев за Лукарски: Трудно е юрист да е министър на икономиката . 13| 5234 |31.10.2014 Плевнелиев: Австрия търси български газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads