Реклама / Ads
26| 5022 |04.04.2013 НОВИНИ

Плевнелиев вещае лош сценарий при ниска избирателна активност

.
Източник: Булфото
Невъзможността да бъде съставено правителство след предсрочните парламентарни избори не е добър сценарий за страната ни, затова е необходимо по-широко участие в предстоящия парламентарен вот.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на Предизборната мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев предупреди, че при неблагоприятен сценарий съществува риск от нова дестабилизация и делегитимация на следващия парламент и изрази надежда активността на имащите право на глас на 12 май да бъде по-висока.

„Следващото Народно събрание трябва да започне работа възможно най-бързо, защото се нуждаем от работещ парламент, който да стартира спешни мерки за излизане от кризата и да приемане антимонополното законодателство“, категоричен беше държавният глава.

Усещането у гражданите за липса на политическо представителство, силната конфронтация между политическите сили, недоверието между тях, както и икономически и социални мотиви, бяха откроени като основни фактори за недоволството на гражданите и за политическата криза в страната след оставката на кабинета „Борисов“. Именно икономически са причините за недоволството на около 92 на сто от гражданите, посочи президентът, който открои основните задачи на служебното правителство. Една от тях е да гарантира произвеждането на свободни и демократични предсрочни избори, в нормална и спокойна обстановка.

Беше създаден и Граждански борд за свободни и честни избори, като независим експертно-консултативен орган, който ще подпомага служебното правителство при подготовката и организацията на изборите, изтъкна държавният глава. По думите му, бордът е един от механизмите за диалог и за по-добра координация по отношение на изборния процес, а също така за повече прозрачност и за създаване на по-добра организация. Той трябва да посочи и потенциални проблеми, които да намерят своите решения, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава увери представителите на проучвателната мисия на ПАСЕ, че ще получат пълна институционална подкрепа за работата си у нас по време на изборите. Предвижда се делегацията на ПАСЕ за наблюдение на парламентарните избори в България да се състои от 21 членове, трима заместници и Секретариат от трима души, под ръководството на Андреас Грос, председател на групата на социалистите в ПАСЕ.

На 4 и 5 април представителите на проучвателната мисия на ПАСЕ ще имат срещи с министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков, с председателя на Централната избирателна комисия, с представители на парламентарните групи в 41-вото НС, както и с регистрираните за участие в предсрочните парламентарни избори политически партии и коалиции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5447 |03.04.2013 Плевнелиев препоръча следващия парламент да промени закона "Яне" . 18| 5764 |25.03.2013 Янев към Плевнелиев: Не си слагайте на сърце проблемите на Донев и Прокопиев . 27| 5859 |19.03.2013 Плевнелиев забранил на министрите си да говорят от TV7 . 10| 5436 |15.03.2013 Плевнелиев поиска помощ за младите от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads