Реклама / Ads
10| 6123 |06.05.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Високо е доверието в Българската армия

.
Източник: Булфото
На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката и страданията на стотиците хиляди, призовани под бойните знамена наши сънародници. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев в словото си по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
 

Селяни, работници, интелектуалци, които, водени от своите командири, водиха люти битки и браниха всяка част от българската земя. Много са местата, които пазят светъл спомен за битките на българската войска. Независимо къде е воювал, българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи. Където и да е воювал, нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено. На младата Българска армия се наложи да приеме своето бойно кръщение още на Сръбско-българската война, за да защити Съединението.

В годината, когато продължава честването на 100 години от Балканската война, не може да не споменем внушителната победа и превземането на Одрин. Образци на бойно майсторство оставят нашите воини в битките на Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Булаир. През Първата световна война българският войник устоя в тежките битки в Дойранската епопея, в боевете при Тутракан и освобождението на цяла Добруджа. Във Втората световна война с победите при Крава паланка, Страцин, Драва, Мур, армията допринесе за по-бързия край на войната.

Днес свеждаме глави пред подвига на всички герои. Прекланяме се пред паметта на хилядите наши сънародници, паднали във войните за национално освобождение и обединение на отечеството, каза Росен Плевнелиев.

Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чада. Той пази спомена за техния подвиг. Хилядите възстановени и поддържани войнишки паметници изразяват нашата почит към всички загинали, каза президентът Росен Плевнелиев.

Още със създаването си Българската армия се превръща в един от символите на държавността. Въоръжените сили остават една от най-уважаваните институции. Те са оказвали помощ за преодоляване на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Миналата година в Хасковска област, при наводненията, българските воини спасиха човешки животи. Армията изпълнява задълженията си в сложна, динамично променяща се, и трудно предвидима среда, и в условията на финансови ограничения.

Високо е доверието на нашите съюзници и партньори в Българската армия. Това се потвърждава от високите оценки, които те дават, каза Росен Плевнелиев.

Необходимо е всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията; усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия, каза той. Благодаря на днешните български воини за техния професионализъм, за тяхното мъжество и всеотдайност.

Приемете най-сърдечни поздрави по случай деня на храбростта и вашия празник. Пожелаваме ви крепко здраве, силна воля, неизчерпаема енергия, каза президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5343 |02.05.2013 Плевнелиев: Не сте чули от мен подобни думи за Македония! . 7| 5012 |02.05.2013 Плевнелиев: Политиците да не чакат Брюксел да им направи реформите . 17| 4837 |02.05.2013 Цветанов: ГЕРБ спечели доверието в Европа . 30| 5350 |27.04.2013 Плевнелиев: Омръзна ми от СРС-та и бръмбари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads