Реклама / Ads
32| 5956 |08.05.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Не ме впечатляват паради за демонстрация на оръжия

.
Росен Плевнелиев
"Не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа" това каза президентът Росен Плевнелиев по "Панорама", коментирайки факта, че няма да участва на парада на 9 май в Москва.
 
"Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството, Втората световна война", добави той.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години в комунистическия режим беше на 16-а република – да остане в миналото. Искаме да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски - той ни завеща,че зависи от всеки един от нас, за да бъдем равни на другите европейки народи. Докато аз съм държавен глава - България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма – да се обединим по същия начин за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира той. На въпрос дали именно по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, държавният глава отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

„Когато се нарушават основните принципи на международния правов ред и то в Европа - не бива да се мълчи. Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев. По думите му, в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто беше създаден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4284 |08.05.2015 Плевнелиев: ЕС е уникален проект за мир . 19| 5079 |01.05.2015 Плевнелиев: Априлското въстание е блестящ политически успех . 18| 5045 |30.04.2015 Плевнелиев: Към възход с просвета и върховенство на закона . 15| 5848 |28.02.2015 Плевнелиев: Банско заслужава втора кабинка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads