Реклама / Ads
0| 4206 |07.12.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Все по-минимална е възможността да се излъчи кабинет

.
Росен Плевнелиев
За съжаление сме в ситуация, в която възможността Народното събрание да излъчи правителство е все по-минимална, коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.
 

Вече дадох ясна заявка, че третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок, посочи държавният глава в отговор на въпрос. Той коментира, че оценката му, че политическата криза може да прерасне в парламентарна, се случва пред очите ни.

 

Плевнелиев добави, че само преди дни доста политици са казали, че няма криза, но сме в ситуация, в която неговата оценка се е оказала права. Това се нарича парламентарна криза. Освен че правителството е в оставка, очевидно и Народното събрание не може да излъчи устойчива формула и модел на правителство, отбеляза президентът.

 

Същевременно Росен Плевнелиев посочи, че винаги е казвал, че за него "1 процент шанс е 100 процента шанс" и затова ще се надява да се направят решителни усилия, да се опита "и от невъзможното" да се намерят принципи, защото, по думите му, има много смислена работа за вършене в държавата.

 

Държавният глава изрази притесненията си, че сме изправени пред месеци на нестабилност, включително и международна, както и вътрешна. В период на такава извънредна нестабилност е добре всички институции да работят, заяви президентът, като добави, че и затова е искал да се направи така, че парламентът да остане.

 

Президентът посочи и предстоящото българско председателство на ЕС, като изтъкна, че то не е само "изпълнението и 200 срещи за 180 дни", преди всичко е подготовката. Ако тя "куца", изпълнението няма да се случи, това ще бъде национален срам, не искам да си го помислям, каза Плевнелиев, като подчерта, че именно заради това е толкова важно институциите да продължават да работят.

 

 

Аз дадох всичко от себе си, за мен създаването на служебно правителство в никакъв случай не беше самоцел, не го исках, но очевидно вървим натам, коментира президентът Плевнелиев. По думите му Реформаторите ще получат мандата и защото като последен през неговия мандат, е символичен и държавният глава ще го връчи на политически блок, който е близо до убежденията му - "за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България с ЕС, и затова, че нашата посока е на Запад, а не на Изток".

 

Попитан да се разбира ли, че не е склонен да остави правителството в оставка да действа, докато приемникът му влезе в президентската институция и той да направи служебен кабинет, президентът Росен Плевнелиев отговори, че на един държавен глава не му отива да предопределя събитията, още повече когато става въпрос за третия, последен мандат, след който имаме изчерпване на конституционната процедура и, нататък, разпускане на парламента, което ще бъде в правомощията на новоизбрания държавен глава.

 

Президентът Плевнелиев заяви, че ще продължава да се надява в следващите дни, че ще има сериозно усилие, ще бъде оптимист, че този "1 процент шанс" може да стане "100 процента шанс", ще продължава да апелира за огромните рискове, с които България е възможно да се сблъска. Затова той няма да коментира тази тема до момента, в който наистина не стане ясно, че и третият опит е неуспял.

 

Президентът Росен Плевнелиев участва днес в церемонията по награждаването на победителите от дванадесетия Национален иновационен форум "Иновации чрез таланти". Държавният глава връчи наградите на отличените в тазгодишния конкурс за иновативно предприятие на годината. Съвременното икономическо развитие е абсолютно невъзможно без иновациите, ключова е тяхната роля за постигане на устойчив растеж, изтъкна Плевнелиев пред присъстващите. Той подчерта, че проблеми има, но има и напредък и е добре да посочим постиженията в България, а те не са малко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4430 |02.12.2016 Плевнелиев: Ще дам третия мандат на Реформаторския блок . 0| 4712 |29.11.2016 Плевнелиев: Има още живот в този парламент . 1| 3545 |13.11.2016 Плевнелиев: Още довечера ще се обадя на новия президент . 2| 3783 |04.11.2016 Плевнелиев: Нагледахме се на месии и популисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads