Реклама / Ads
10| 4741 |26.11.2015 НОВИНИ

Плевнелиев зачеркна идеята за комисия "Яневагейт"

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев отхвърли идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да създаде под своя егида комисия "Яневагейт", която да извърши независима проверка на аферата.
 
Шефът на ВКС излезе днес с това предложение заради тежкия удар, който получи съдебната власт от този случай. В него са замесени главният прокурор и множество членове на ВСС.

"Вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване, след като вече по някакъв начин името и на главния прокурор също е замесено", заяви председателят на ВКС. "В тези записи, без да твърдя дали това, което е в тях, е истина или не, става дума за лица от съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Ето защо орган над тези три власти трябва да направи разследване", коментира Панов, според когото само такава комисия може да даде убедителни отговори на обществото.

Той предположи, че идеята му ще бъде атакувана с аргумент, че няма регламент. "Но моралът стои над закона. На този аргумент кой може да се противопостави. Готов съм да направя среща с президента и това ще бъдат моите аргументи", каза Панов.

"Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти", се казва в позицията на държавния глава.

Според него "вакуумът", за който говори Лозан Панов, може да бъде запълнен само от Народното събрание. "Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", казва Плевнелиев.

Той напомня, че в страната има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина в аферата. Президентът казва, че сформираната от него комисия няма да има средствата да достигне до истината, защото не може да разпитва, да възлага експертизи и да оценява доказателства.

"Силата на една държава не се гради върху това най-високостоящите политици да разрешават всички спорове, а по-скоро върху ясната система от правила, който позволява колкото и високо да стои един политик или магистрат, винаги да има един орган, който може да разследва неговите действия и винаги да има механизъм, който да позволява да се санкционират неправомерните деяния", казва президентът. В случая изглежда, че явно такъв орган няма, тъй като прокуратурата проверява само кой е направил записите, а ВСС разпитва замесените при пълна липса на публичност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6029 |23.11.2015 А. Райчев: Плевнелиев разчита на американците да бъде преизбран . 16| 5374 |23.11.2015 Р. Петков: Плевнелиев вреди на отношенията ни с Русия . 16| 5012 |20.11.2015 Буруджиева и Михайлов се сръфаха за Плевнелиев . 29| 5158 |19.11.2015 Москва: На Плевнелиев му липсва стил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads