Реклама / Ads
18| 5433 |18.12.2012 НОВИНИ

Плевнелиев - загрижен за армията

.
Не мога да не споделя своята загриженост, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията. Картината може да се определи като тревожна.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев на разширен съвет по отбраната, цитиран от Фокус.

За два месеца и половина, от 1 октомври до 15 декември, стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като 2/3 от тях са офицери. Преобладаващата част от тях са със звание капитан, майор и подполковник. Най-много от напускащите са със звание майор, каза президентът.

Не е толкова важен броят на напускащите и съизмеримостта на броя на напускащите с тези на преминалите в резерва. По-важното е да видим какво се крие зад тази статистика и как може да се преодолее тази тенденция, посочи Плевнелиев.

Когато напускат армията, и то по собствено желание подготвени, обучени в престижни академии и колежи, и с езикова подготовка и боен опит в международни мисии млади офицери - очевидно има проблем и ние сме длъжни да го адресираме и да го решаваме.

Въпреки ограничения бюджет на въоръжените сили от началото на следващата година за пръв път от 2009 г. се планира увеличение на заплатите в армията с 9%, а на цивилните служители с около 7%, каза президентът Росен Плевнелиев.

Това са едни изстрадани увеличения. Искам да ви подкрепя и за следващите години, защото все още нивото на възнагражденията не е това, което искаме да бъде, но 9% увеличение е добре за 2013 г., каза президентът.

Към това можем да добавим и някои допълнителни компенсации и възнаграждения за специфични условия на труд, завишаване на компенсационни суми за желаещите за свободен наем с 15%, добави Плевнелиев.

С участието си в инициативите на НАТО - „Свързани сили", „Интелигентната отбрана" и др. въоръжените сили на България трябва да разширят възможностите си, трябва да обучаваме, трябва да се превъоръжаваме и да се подготвяме за нивото на изпитанията и рисковете от 21 век, каза държавният глава. Той заяви своята твърда подкрепа за продължаване на процеса на обосновани реформи в армията и трансформирането й в модерна и свързана с НАТО.

Подкрепям бъдещите проекти на армията за набавяне на нови въоръжени възможности за превъоръжаване и разчитам, че след 2013 г. през 2014 г. и 2015 г. ще напомням на правителството за финансиране от 1,5% от БВП, каза още Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4812 |15.12.2012 Плевнелиев иска единна номинация за КС . 33| 5717 |12.12.2012 Плевнелиев: Не съм послушко, а спазвам Конституцията . 14| 5382 |09.12.2012 Плевнелиев: Дано пак не ставам последният бушон в държавата . 11| 5232 |03.12.2012 Р. Плевнелиев: Запретвам ръкави, за да работя денонощно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads