Реклама / Ads
40| 5559 |25.10.2013 НОВИНИ

Плевнелиев замисля със службите общ подход с ЕС за бежанците

.
Необходим е интегриран подход на Европейския съюз за разрешаване на въпроса с бежанците и президентската институция ще работи в тази посока. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред ръководствата на ДАНС, НРС, Военна информация и НСО, с които проведе работна среща на „Дондуков 2“, съобщиха от прессекретариата на президентството.
 

За момента такъв общ подход липсва и държави като България, Гърция, Италия и Малта се справят сами с нарастващия брой бежанци през последните месеци. Гърция, Италия и Малта вече са предприели действия, за да обединят усилията си в тази посока. Според Росен Плевнелиев България също трябва да се включи в тази инициатива. По тази причина държавният глава ще проведе среща и с посланиците на тези страни у нас, за да се обединят усилията в търсенето на общо решение на въпроса.

Президентът счита, че в този момент европейската помощ и солидарност са от ключово значение, за да могат страните – членки от ЕС, обект на засилен бежански поток, да овладеят проблема на своите територии. Ръководствата на службите запознаха държавния глава с актуалната ситуация и предприетите действия за справяне с нарастващата бежанска вълна в България. Те информираха президента за създадената координация между службите и институциите, пряко ангажирани с решаването на въпроса с търсещите закрила у нас. Проектобюджетите на службите за 2014 година също бяха обсъдени по време на срещата.

Обща беше констатацията, че в ситуация, в каквато е страната ни в този момент, с нарастващ брой бежанци от Сирия, Северна Африка, Близкия изток и други райони, е наложително средствата по бюджетите на службите да не бъдат намалявани. Според президента Росен Плевнелиев във времена на кризи държавата трябва да осигури необходимия ресурс, включително и финансов, за да могат службите да бъдат ефективни и на висотата на отговорностите, които имат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5486 |23.10.2013 Плевнелиев: Никой вече не очаква нов месия на бял кон . 101| 10489 |22.10.2013 Богомил Бонев:Плевнелиев размахва документи със съмнително съдържание . 93| 6497 |22.10.2013 А. Райчев: Плевнелиев топли мястото на Борисов . 32| 5225 |21.10.2013 Плевнелиев сезира КС за казуса "Пеевски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads