Реклама / Ads
5| 4636 |14.04.2010 НОВИНИ

Пловдив иска спешно 7,1 млн. лв., плаши София с боклуци

.
Източник: в.
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов може да върне на София балите с боклуци, ако финансовият министър Симеон Дянков спешно не преведе 7 150 086 лева. Острото искане е оформено в специално писмо, което градоначалникът под тепетата изпратил до първия ковчежник на държавата.
 

Парите са само част от компенсацията за софийските бали, които се извозват на сметището в Цалапица, информира в. „Марица”. Цялото обезщетение е 26,5 милиона лева. От тази сума през миналата година са дадени 800 000 лева за частичното почистване на Марица, а тази година по договор трябва да дойдат още 15 милиона лева за различни обекти.
Градоначалникът моли Дянков да бъдe преведена поне половината от сумата. Реката е в окаяно състояние и при пълноводие може да залее града, затова за почистването є са необходими още 3 536 749 лева, твърди кметът. За реконструкцията на Градския дом на културата са нужни 2 754 568 лева. Останалите пари са за разплащане със строителите за ремонти на детски градини и училища и проектирането на пътната връзка бул. "Освобождение" - "Санкт Петербург". В споразумението за компенсациите през тази година са предвидени също така и средства за подлез "Модър - Царевец", но в писмото до Симеон Дянков този обект не се споменава. Може би защото все още не е готов проектът, срещу който ще бъдат отпуснати пари.

Ако не получим средствата, ще говорим с друг тон, предупреди Славчо Атанасов. Според заместника му Петко Атанасов, не е изключено общината да спре приемането на балите.

Писмото на Атанасов до Дянков подразни областния управител и лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Няма фиксирана дата за превеждането на 15-те милиона лева, това ще стане в рамките на бюджетната година, заяви губернаторът. Според него Атанасов се опитва да натиска правителството, макар че би трябвало да запази добри отношения с него. Вместо да пише писма, кметът да поиска среща с министър Дянков, препоръча Иван Тотев и обобщи действията на кмета като поредната пиар акция. Общината няма юридическо основание да спира депонирането на софийските бали, подчерта Тотев. Той остро разкритикува и позицията на Славчо Атанасов за Римския форум. Кметът бяга от отговорността, заяви губернаторът.
Той правист ли е, попита Славчо Атанасов. И сам отговори: Не, г-н Тотев е инженер. Може би е сбъркал професията, но аз държа да се спазват законите, подчерта градоначалникът.

На заканите от Пловдив, премиерът Борисов отговори: Хайде да не се плашим така, защото най-малко ме е страх от кмета на Пловдив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4693 |24.03.2010 Заляха пловдивчанка с киселина . 9| 4703 |23.03.2010 К. Парамов: Спешно да се преразгледа държавният бюджет . 1| 5568 |14.03.2010 В Пловдив дублираха ВМРО на Каракачанов . 0| 5615 |12.03.2010 Обраха златарско ателие в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads