Реклама / Ads
14| 7534 |06.09.2008 НОВИНИ

В Пловдив тържества и протести за Съединението

.
Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на парламента Георги Пирински ще участват в кръгла маса „Съединението и 100 години независимост на България", която се провежда в Пловдив.
 

Основният доклад е на проф. д-р Андрей Пантев. В кръглата маса участват също неправителствени организации, представители на клубовете „Съхрани българското" от цялата страна и др.

Съединението не се нуждае от оригиналничене или търсене на някакви атрактивни форми за неговото представяне днес. Това се мъчат да правят хора, които искат с нещо да блеснат или да направят впечатление. За съединението просто трябва да се говори, да се изучава като важно събитие в историята ни. Това е нашата памет, смята проф. Пантев. 

Първанов, Пирински и Станишев ще присъстват на тържествената заря за 123-тата годишнина на Съединението в Пловдив.

За пръв път тримата държавни мъже се събират заедно на честване, каза кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който още веднъж призова за цивилизовано отношение към институциите. Директорът на полицията комисар Ангел Рангелов от своя страна призна, че очаква провокации и освирквания на управляващите от "лица в нетрезво състояние".

Лидерът на "Атака" в Пловдив Тодор Христев заяви, че членовете на партията му ще протестират "по изненадващ и ефектен начин", но отказа да съобщи за какви точно действия става дума. Той съобщи, че има информация, че БСП готви отпор на протестите, като събира  свои симпатизанти, които да блокират района и да не пускат протестиращи. Става дума за „естествен" червен кордон между официалните лица и изразяващите своето недоволство.

saedinenie-kartina.jpgПразничната програма в града започна с тържествен молебен, който митрополит Николай отслужи сутринта в катедралния храм „Света Богородица". Провежда се и маратон от гр. Съединение по пътя на четата на Чардафон.

На площада пред общината свирят оркестри, танцови ансамбли забавляват хората.

Пак там е един от пунктовете в Пловдив, където ГЕРБ, СДС и ДСБ раздават т. нар. заповеди за „уволнение" на кабинета "Станишев". Подписалите ще получават стикер "Аз съм европеец".

Президентът Георги Първанов ще открие Балканиадата по конен спорт на базата в с. Войводиново. Ремонтът на базата в селото струва около 5 млн лева на бизнесмена Георги Гергов. Днес той е домакин на тържествата в обновената конна база, където в официалната ложа ще бъде президентът, съобщава нашият кореспондент в Пловдив.

Преди тържествената проверка вечерта, на площад "Джумаята", където е паднала единствената жертва на Съединението - майор Райчо Николов, членове на клуб „Родолюбие" ще възпроизведат героичните събития отпреди 123 години.

 

Припомняне: 6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода.

Този абсурден и престъпен международен акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5168 |25.08.2008 Депутатите не решиха нищо конкретно, фермерските протести продължават . 26| 7015 |18.08.2008 Цигани от Пловдив: Ченгета ни млатиха, удряха баби, подхвърляха бебета . 9| 5208 |13.08.2008 500 млекопроизводители протестираха пред земеделското министерство . 4| 4674 |12.08.2008 Ново убийство заради девойка, този път в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads