Реклама / Ads
6| 4978 |18.03.2010 НОВИНИ

Победа! България чиста от ГМО

.
Днес депутатите постигнаха дългоочакваното от всички българи съгасие и с общи усилия забраниха със закон отглеждането на генно-модифицирани организми на територията на страната (ГМО).
 

След остри дебати, протести и съмнителен мораториум днес депутатите приеха допълнително предложение на Лъчезар Тошев от СДС, който упорито се бореше с текстовете, предлагани от екокомисията. От забраната на ГМО най-доволни останаха представителите на НПО, които наблюдаваха дебата в пленарната зала. Борислав Сандов от Коалиция „За да остане природа в България", коментира след гласуването на най-оспорвания текст, че на практика вече парламентът отговори на заявената воля на 97% от обществото да бъдат съхранени традиционните култури, отстоянията от защитените територии с 30-километровия буфер и с това България да остане свободна от ГМО.

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ внесе искане в деловодството на Народното събрание, с което оттегли проекторешението за налагане на петгодишна забрана за отглеждане на генно модифицирани организми на територията на страната.
Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева в началото на днешното заседание.

Припомняме, че в началото на февруари ГЕРБ обявиха, че ще приемат промените в Закона за генно модифицирани организми (ГМО), но ще им наложат мораториум.

Днес депутатите дебатират по най-важните текстове от Закона, сред които и спорната наредба в чл. 80. С нея се въвежда общата забрана за отглеждане на ГМО.

Според текста, гласуван от екокомисията забраната няма да важи за ГМО, които вече са на пазара. Според депутати от БСП и Синята коалиция това означава, че на практика се отварят вратите за отглеждане на генни мутанти на територията на България.

Вчера народните представители решиха на етикетите съдържанието на ГМО да бъде обозначавано с двойно по-голям шрифт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4693 |12.03.2010 САЩ: Несвободни медии, бой на деца и политически тормоз в България . 17| 5380 |09.03.2010 "Българска кучко, забрави България!, казвали на бременната Спаска . 27| 5486 |03.03.2010 Парламентарен "разнобой" за 3-ти март докато Бузек е в България . 44| 5384 |27.02.2010 България не може да бъде енергийно независима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads