Реклама / Ads
2| 4947 |10.01.2008 НОВИНИ

Почиваме 6 дни за Гергьовден, определиха празниците на всички вероизповедания

.
Ще почиваме 6 дни по Гергьовден - от 1 до 6 май. Това реши правителството на заседанието си днес. Освен това, кабинетът определи и датите на религиозните празници на вероизповеданията, различни от източното православие.
 

Шест дни за отдих се събират на българските граждани по Гергьовден, тъй като правителството размести почивните дни. На 2 май (петък) и на 5 май (понеделник) ще се почива. Те ще се отработват на 10 май (събота) и 17 май (събота). Правителственото решение предвижда още да се почива на 31 декември (сряда), а отработването на този ден да е на 20 декември (събота). Промените се правят, за да не се прекъсва работната седмица, което би се отразило неблагоприятно на трудовия процес, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни.

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България Министерският съвет определи и дните на религиозните празници през 2008 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.

Празниците на Католическата църква у нас са 24 март - вторият ден на Великден, 29 юни - "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - "Вси Светии" и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

За празници на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са определени 15 и 16 юни - Петдесетница и Свети дух.

Празничните дни за обществото „Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни - 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Сурп Вартананк на 31 януари, Великден на 23 март и Задушница на 24 април.

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 22 март.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам на 30 септември и 1 октомври и Курбан байрам - на 8 и 9 декември.

За религиозната общност на евреите в България празниците са на 20 април - Песах, 30 септември - Рош Ашана, 9 октомври - Йом Кипур, и Сукот - на 14 октомври.

 Празници за Общество Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 21 март, Нарасимха Дева на 18 май, Ратха Ятра - на 4 юли и Кришна Джанмаштами на 24 август.

Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 7 февруари първия ден от Новата година, на 21 март - Ден на чудесата на Буда Шанямуни, на 18 юни - Весак (ден на раждане, просветление и паранирвана на Буда Шакямуни), а на 18 юли - първо преподаване на Буда Шакямуни.  

Празници за Бахайската общност са 21 март - "Ноу-Руз" (Бахайска Нова година), Празник "Резван" на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла - на 12 ноември.  

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще почиват четири съботи, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, правителството позволява на служителите и работниците от тези вероизповедания да ползват, по свой избор, част от платения или неплатения си годишен отпуск за религиозните празници.

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8559 |10.01.2008 Първородното внуче е най-мило! Честито, Оги и да почерпиш! . 0| 6458 |10.01.2008 Валентин Петров все пак става главен секретар на МВР, въпреки скандала . 6| 5388 |10.01.2008 ДСБ готвят посрещане на Владимир Путин с протести . 0| 5150 |10.01.2008 Източна Европа обезлюдява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads