Реклама / Ads
0| 5232 |27.07.2015 НОВИНИ

ПОЧНА СЕ. Енергетици блокираха Дунав мост, колеги от Перник - пътя за София

.
Русенски енергетици блокираха Дунав мост за 15 минути. Това съобщи съпредседателят на КНСБ в дружеството Любомир Керимов, предаде Фокус. „След това се оттеглихме в приемната площ. Спазихме изискванията, които ни бяха поставили от полицията”, добави той.
 

Керимов уточни, че причината за протеста е следствието от решението за създаването на Фонд „Сигурност на енергийната система“ и вноската от 5%, която трябва да се внася в него. „Това е рекет от държавата, защото се удържат пари не само от продадената електроенергия на регулирания пазар, но и тази, която е на свободния”, уточни той.

 

По думите му, това се е правило през 90-те години, когато е можело да се вдигне цената на продукта, а сега не. „Другото изискване е, че парите, които ги искат, постъпват от всеки източник на приходи, т.е. вие си плащате парното и парите отиват във фонда, докато не се изпълнят тези 5%. Тогава вече се мисли за въглища, заплати и консумативи”, посочи Керимов.

 

Според него рисковете са за работещите в Топлофикация в Русе, защото за да се спазят изискванията, трябва да се намалят разходите. „Остават разходите за фонд „Работна заплата”, защото на месец през летния сезон са около 120 000 лева, а през зимата – 200 – 220 000. Не знам колко от работниците ще останат, ако им намалят заплатите. За другите предприятия едва ли ще има рискове”, каза още Любомир Керимов.

 

Пернишки енергетици пък по примера на колегите си от Русе  преградиха днес пътя Перник-София и за около 15 минути спряха движението. Работници и служители от "Топлофикация Перник" и от "Мини открит въгледобив" се събраха при разклона за селата Драгичево и Рударци и направиха жива верига на пътното платно. Протестиращите настояват народните представители да преразгледат гласуваните промени. Енергетиците недоволстват срещу това пет на сто от продадената електроенергия да отива във фонд "Сигурност на електроенергийната система" за покриване на загубите на НЕК.

 

Пред журналистите Георги Трохаров от КНСБ заяви, че за пернишката "Топлофикация" това се равнява на 1,5 млн. лв. - толкова, колкото е сумата за заплати във фирмата за период четири месеца. Това е вторият протест на пернишките енергетици в разстояние на една седмица. През миналата сряда те организираха мълчалив протест пред административната сграда на "Топлофикация Перник".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6385 |24.07.2015 Земеделски машини блокираха бензиностанциите . 0| 11274 |17.07.2015 Костов: Започна ли да говоря с имена, ще изостря рисковете за банковата система . 0| 5946 |16.07.2015 "Балконингът" почна! Пиян швед падна от 11-ия етаж на хотел в Слънчев бряг . 0| 5184 |01.07.2015 Блокираха жп гара Варна заради ръчна чанта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads