Реклама / Ads
3| 4947 |05.06.2009 НОВИНИ

Почват делата за влака убиец

.
От 13 до 17 юли ще продължи първото съдебно заседание по делото за влака убиец София - Кардам. 123 свидетели ще бъдат призовани в Плевенския окръжен съд, за да разбулят мистериозните причини за огнения ад на 28 февруари 2008 година, когато изгоряха живи 9 души и още 9 бяха тежко ранени.
 

Новината за насрочване на датите по казуса беше огласена за медиите вчера от съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Плевенския окръжен съд и зам.-председател на съдебната инстанция. За заседанието вече са уведомени тримата подсъдими, близките на деветимата загинали и пострадалите.

Трима са основните обвиняеми, които ще застанат пред Темида, за да отговарят за трагичния инцидента на 13 юли. Това са зам.-директорът на поделение "Пътнически превози"- София по експлоатация на "Спални и специални вагони" Георги И., шафнерът на кушет-вагона Георги К. от Варна и началникът на влака Иванка К. от град Лом.

Към Георги С. е повдигнато обвинение, че е издал заповед на 31 август 2007 г. на основание "Инструкция за задълженията на кондукторите на спални и кушет-вагони във връзка с обслужването на пътниците във вътрешно и международно железопътно съобщение", с която е наредил "...страничните врати на вагона да са заключени: с каре и щифт, с изключение на тази, през която става приемането на пътниците...".

В изпълнение на това нареждане при пожара във влака София - Кардам кушет-вагонът е бил заключен, което е възпрепятствало пътниците да излязат и да се спасят от пламъците. Така Георги С. по непредпазливост е причинил смъртта на 9 души. Престъплението е по чл.122, ал.ІІ, пр. последно, вр. с ал.І от НК, за което се предвиждат до 5 години лишаване от свобода.

Обвинения за причинена смърт по непредпазливост са повдигнати и срещу шафнера на кушет-вагона Георги П. от Варна и началничката на влака Иванка К. от град Лом.

Направените експертизи във връзка с пожара във влака убиец доказаха по неуспорим начин, че огънят е тръгнал от късо съединение в 6-о купе. Така заключението на първата комплексна пожаро-техническа експертиза, направена през май миналата година, беше окончателно отхвърлено. Според изводите й флакони с дезодорант в дамска чанта гръмнали от искра и запалили влака. Наблюдаващият прокурор по случая Валери Мирчев обаче не прие тази теза, която бе определена като несериозна и от страна на близките на жертвите. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5767 |29.05.2009 Шофьорът на убиеца „Чавдар” назначен без психотест . 9| 5756 |29.05.2009 Компютърът за проверка на автобуса-убиец манипулиран? . 6| 4853 |28.05.2009 Малките фирми започват да потъват . 2| 13826 |26.05.2009 Откриха трета жертва на пернишкия сериен убиец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads