Реклама / Ads
15| 4618 |03.02.2010 НОВИНИ

ЕК ни подгони за заменките на Станишев, Доган и царя

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
На България ще й се наложи да плаща стотици милиони евро заради заменките на земи, които са извършени по времето на тройната коалиция. С тези думи откри пресконференицята в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.
 

Борисов съобщи, че правителството е получило писмо от ЕК, в което се поставя двайсетдневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ. В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни.

Министър-председателят бе категоричен, че той няма да се опитва да оправдава заменките, защото е напълно наясно, че става дума за престъпление. Само за 15 от почти  50-те сделки, санкциите могат да достигнат четвърт милион. Земите са продавани по цени от 8 лв. за кв.м.

Искът към България ще бъде за 55, 205 млн. евро, сиреч 110 млн. лв. Българските данъкоплатци трябва отсега да знаят, че ще платят на Станишев, Доган и царя за заменките за горите, а ако предназначението е променено на тези само 15 заменки, стават 126 млн. евра, над 230 - 240 млн. лв.

Информацията, която имаме е, че сумата ще стигне до милиард и половина. Всеки българин трябва да извади от джоба си и да плати за Доган, Станишв и царя, каза премиерът Борисов.

Борисов е изпратил писмото на ЕК до главния прокурор Борис Велчев и се надява той да започне веднага проверки, както и да се търси персонална отговорност за милионите, които страната ни трябва да плати като санкции. Ще се проучва и има ли юридическа възможност сделките да се анулират.

На въпроси кои са тези 15 заменки, премиерът отговори: „Надявам се главният прокурор да започне да ги задържа. Да ги вика на проверка и там да седите и да ги снимате. И веднага ще блеснат всички там котараци, кръгове и всичко, което Станишев говори. Там ще блеснат", заяви Бойко Борисов.

Не е ясно дали сред тези земи са и възстановените имоти на Симеон Сакскобургготски.
За още по-голяма финансова секира съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той каза, че има опасност Еврокомисията да спре финансирането по Програмата за развитие на селските райони, по която са предвидени 3.2 млрд. евро до 2012 година.

Получено е писмо, в което се казва, че порочни практики, които са установени по програма САПАРД са пренесени и в програмата за селските райони.

Срокът, който се дава на България е в рамките на два месеца да коригира в ход обществените поръчки, да гарантира, че няма фалшиви оферти и фалшива свързаност между фирми, поясни още Мирослав Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4681 |11.12.2009 НАП подгони още 21 в шоу бизнеса . 6| 4615 |13.11.2009 Велчев подгони ДПС, двама депутати без имунитет . 3| 4500 |12.11.2009 Министър даде на прокурорите доклад за заменките . 5| 4579 |25.10.2009 М. Найденов: Ще има още обвинени за заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads