Реклама / Ads
2| 5367 |16.06.2010 НОВИНИ

КТ "Подкрепа" гневен за скока на парното и тока

.
Константин Тренчев
Да бъде изпълнена мярка 39 от антикризисния план, според която ще се положат максимални усилия да не се повишават цените на енергоносителите, настояват синдикалистите от КТ"Подкрепа".
 

От синдиката са категорични, че която й цена да се вземе - на ток, парно или газ - тя е елемент на всяка себестойност. А това означава директно повишаване на цените и образуване на инфлационен натиск, алармират синдикатите.

Няма да подкрепим каквото и да е увеличение на цените, без да се предприемат спешни мерки в областта на анализа и провеждане на одити на всички енергийни дружества, в това число и „Булгаргаз", заяви Мика Зайкова, експерт по икономическите въпроси към „Подкрепа".

Трябва да се анализират технологичните разходи. Нека най-после този прословут договор с Русия поне премиерът Бойко Борисов да го види с всичките му анекси, в целия му блясък и разкош, призовава тя.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков също коментира предстоящото увеличение на цените на енергоносителите.

Според него този модел - един доставчик, разбирайте „Газпром", едно трасе, нашето, т.е. Русия-България и един търговец, „Булгаргаз", държавният монополист, явно не работи.

Явно трябва да се погледне и методиката за актуализацията на цените, поясни той и допълни как цената на парното може да се намали:

Топлофикациите, част от тях произвеждат и ток. Този ток се изкупува на преференциални цени, разбирайте по-високи, от енергийната система. Така че това е едната насока за омекотяване ръста на парното.

По думите му явно има погрешна методика за начисляване на инвестициите, които правят топлофикациите.

Оказа се, че на три години тези инвестиции се начисляват на края на третата година, в цената, което е една от основните причини, освен цената на газа, за увеличение на цената на парното. Би трябвало тук принципът да е както при тока - инвестициите да се начисляват всяка година, за да няма такива резки скокове, каза Николай Ненков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5210 |17.03.2010 "Подкрепа" иска ремонт на кабинета . 8| 5314 |17.11.2009 Да се бръкне в джоба на богатите заради бедните, искат от "Подкрепа" . 10| 5248 |07.03.2009 Пребили сметосъбирачи на ул. "Алабин"; Борисов - гневен . 6| 4784 |22.12.2008 Решават скока на газа и парното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads