Реклама / Ads
1| 4973 |07.01.2011 НОВИНИ

Подозират „Марица-Изток” за епидемията от хепатит

.
Върху водоизточниците в комплекса "Марица-Изток" са насочени подозренията на епидемиолози от Старозагорско за разпространението на хепатита.
 

Оказва се, че голяма част от болните са работници и служители на мината.Първите резултати от изследванията на проби от „Марица-изток” ще станат известни в понеделник.Шефката на РИОКОЗ Стара Загора д-р Елена Канева обяви, че досега са излезли резултатите от 6-те водни проби от областния град.

Те категорично показвали, че питейната вода и няколкото изследвани чешми са чисти от заразоносители.Най-сигурният начин за установяване откъде е плъзнала заразата обаче били самите пациенти.Всеки ден епидемиолозите разпитвали подробно новопостъпилите – какво са яли и пили в последно време, с кого са се срещали най-често и т.н.

"15 кръвни проби са изпратени в референтната лаборатория в София за установяване източника на заразата, но резултатите няма да бъдат готови скоро", коментира още пред БНР Канева.Заради разпространението на хепатита в областта са извършени 111 проверки на учебни заведения, детски градини и ясли, заведения и обекти за хранителни стоки.И в Старозагорска, и в Хасковска област продължават да се увеличават случаите на заразени и хоспитализирани с хепатит А.

Само в Града под липите общият брой на регистрираните със заразата е 299 души.Десетки са вече заразените от хепатит А и в област Пловдив. Само вчера са регистрирани 8 нови случая, съобщи завеждащия “Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ Пловдив доктор Ели Кунчева.

Няма място за паника, не можем да говорим за епидемия, няма епидемична връзка между отделните случаи”, допълни Кунчева.Според нея по-скоро болестта е типична и характерна за зимния период.

От РИОКОЗ обаче признаха, че заболеваемостта е по-висока в сравнение с предходни години.От Университетската болница „Свети Георги” съобщиха, че в Ифекциозна клиника са настанени 76 болни. Това е три пъти повече в сравнение с миналата година, отбелязват медиците.

Заразените хора са от Пловдив, Първомай и Раковски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4896 |06.01.2011 Свършиха ваксините срещу хепатит А . 5| 5074 |06.01.2011 Правели се опити за паника с хепатита . 3| 5130 |06.01.2011 Хепатит А пълзи към София . 0| 5888 |05.01.2011 Константинов: Няма "драматизъм" при заболелите от хепатит А

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads