Реклама / Ads
129| 6158 |10.03.2011 НОВИНИ

Подозират сините, че мътят водата около Сидеров

.
Волен Сидеров
Депутатите от „Атака” заподозряха външен натиск върху парламентарната им група заради информациите, че четирима се канят да напуснат. Едната версия е, че зад мълвата за новото роене на атакистите стоят икономически интереси на сините.
 

Аргумент за подобни подозрения са изявленияна на националистите, изобличаващи неизгодни за държавата договори, сключени по време на правителството на Иван Костов.

Другата е, че политически конюнктурни интереси въртят интриги, за да принудят „Атака” да оттегли безусловната си подкрепа за ГЕРБ.

Стоян Иванов подхвърли трета версия – всъщност става дума за суха тренировка, предшестваща щурм срещу управлението. „Това са хора, които имат интерес да създават напрежение в „Атака”, евентуално с цел оттам нататък вече атака срещу правителството”, предположи депутатът.

Днес в парламента не се появи нито един от четирамата, спрягани за отцепници – Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Димитър Карбов. Само за Николов се знае, че е в чужбина. Не се появи и лидерът на партията Волен Сидеров. Неговите депутати обясниха отсъствието му с предварително поети ангажименти. Заместникът му в партията Павел Шопов отказваше коментар.

Малкото навили се да говорят народни избраници от „Атака” обаче категорично твърдяха, че не са подписвали декларации за лоялност, скрепяваи „верността” им с гаранции за заем в размер на 150 000 евро.

Единствено адвокатът Явор Нотев допусна, че все някой е подписвал. „Вероятно има някакво основание, щом се коментират тези неща, но на мен не мие предлагано и аз не съм подписвал такава декларация”, заяви той и призова: „Нека да оставим хората, които са герои в тази история, да отговорят какво точно имат предвид”. „В правото има такъв принцип – отрицателните факти не се доказват. Аз не виждам вариант, при който да започне разследване, че нещо не се е случило. Да доказват трябва тези, които твърдят, че нещо се е случвало”, така контрира той питането дали не е уместно депутатите от ”Атака” да сезират ресорната комисия, за да може евентуално парламентарен орган да ги оневини. „Нека видим докъде ще се стигне с тези атаки”, призова той.

„Такива слухове се носят от повече от година. Определени медии ги разпространяваха. Бяха извършени проверки и се оказа, че не е вярно – за договорите за лоялност”, коментира друг от групата на „Атака” Стоян Иванов.

Попитан дали подозира, че целта е националистите умишлено да бъдат скарани с ГЕРБ и да оттеглят подкрепата си, той отогвори: „Точно така”. И допълни: „Интересите са както икономически, така и политически. Мога да предположа например, че има някаква връзка с излезлите данни за интересни договори, които са подписвани по времето на Костов за „Марица Изток”. Също така с интересни мажоритарни кандидати на СДС, които се оказват хора, разследвани в електроразпределителните дружества за много големи нарушения”.

Иванов вчера говорил с двама от колегите си, за които се твърди, че готвят отлъчване, но те го уверили, че няма такова нещо. Димитър Карбов дори му се изсмял: „Аз мислех, че ти ще си четвъртият, Стояне”.

Огнян Стоичков, който е председател на Просветната комисия, не допуска, че слуховете за напускащи са свързани с вчерашното отхвърляне на предложението на националистите за признаване на геноцид на българите по времето на турското робство, нито пък с неприемането на ултиматумите към ГЕРБ, които Волен Сидеров постави на 3 март.

„Не трябва само количествени изменения да търсим. „Атака” има своя идейна платформа, зад нея стоят 400 хил. човека. Двама или трима по-малко или повече депутати не са решаващи. В тази конфигурация на парламента 3 гласа не са решаващи”, коментира Стоичков с уговорката, че все пак раздялата с колеги е неприятно нещо.

Единственият отцепник от „Атака” – Камен Петков, обясни, че причината, поради която той е напуснал, е неразбирателството с ръководството за безусловната подкрепа на управляващите. „Виждате, в крайна сметка, че нашите закони не минават”, отбеляза той. Не си спомня да е подписал запис на заповед, но предложи прокуратурата да се самосезира и да излезе с някакво решение какво е станало. Не е оптимист обаче за единственото на националистите. „Не мога да кажа дали групата ще остане в състава си”, посочи Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14346 |08.03.2011 Операция „Пеперудите” лови проститутки на Околовръстното . 5| 5081 |15.02.2011 ДЕКВР вдига тайно цената на водата,ВМРО обжалва . 74| 5473 |13.02.2011 В. Сидеров: Политиката не се върти само около флашки и патрашки! . 2| 5563 |01.02.2011 Скaча цената на водата в София и Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads