Реклама / Ads
3| 5892 |17.03.2018 НОВИНИ

Надзиратели пишат до ЕС за ниските си заплати, протестите продължават

.
Подписка на служители с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност“ върви от вчера.
 

Само за ден са събрани над 1300 подписа на работници и служители в подразделенията на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Петицията, която е инициирана от Синдикат на служителите в затворите в България иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.

 

Вчера надзирателите от затвора в Белене, изпратиха подписка до Цецка Цачева, с която настояват министъра на правосъдието в едномесечен срок да предприеме действия по изплащане на парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад, като визират, че не им се отчита и заплаща положения труд в съответствие със закона.

 

За същия проблем касаещ сериозни нарушения на нормативната уредба Синдикат на служителите в затворите в България е сезиран и от други затвори, което според организацията ще доведе до нов бум на заведени дела срещу правосъдното ведомство, което наскоро предостави информация, че в периода 2010 – 2017 г. е осъдено по 863 дела на служители на ГД „Изпълнение на наказанията“ по които е заплатило над 2 911 000 лв.

 

В същото време вчера, 16 март 2018 г., в национална телевизия, Министър Цачева обясни, че диалогът в Министерството на правосъдието продължава и в ефир поиска предложение за „алгоритъм“ как в рамките на бюджета на министерството исканията да бъдат изпълнени.

Синдикат на служителите в затворите в България не само посреща с недоумение това изявление, но и смята, че подобни твърдения на фона на пренебрежителното отношение и мълчаливия отказ на предложенията за пълен анализ на ситуацията, за среща и започване на цивилизовани преговори по смисъла на закона за МВР с Министъра на правосъдието са неприемливи и недопустими.

Синдикат на служителите в затворите в България продължава да настоява за становището на Министър – председателя Бойко Борисов, с оглед на задълженията на Министерския съвет по конституция и на намеренията ни да сезираме компетентните български и европейски  институции, предвид това, че в нито една цивилизована държава, където има установен ред не са синдикатите тези, който трябва да канят министри на различни министерства на преговори.

Социалното недоволство в затворите продължава. Локални протести по места са насрочени за :

 

19-ти март 09.00ч. Бобов дол, 12.00ч. Варна;

20-ти март 08.15ч. Белене;

21-ви март 09.00ч. Ловеч и Враца;

22-ри март 09.00ч. Пазарджик;...

23-ти март 09.00 ч. Стара Загора.

 

Синдиката на служителите в затворите в България оповести програма, с която продължава кампанията „Европа и за нас“. Плана предвижда трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5313 |15.03.2018 Протестите на надзирателите продължават . 3| 5623 |10.03.2018 Стотици надзиратели и охранители дойдоха на втория национален протест в София . 1| 5081 |10.03.2018 Надзиратели се събират на протест в София . 0| 5006 |07.03.2018 Бунтът на надзирателите продължава, сега пред Съдебната палата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads