Реклама / Ads
0| 5413 |16.10.2009 НОВИНИ

Подпомагат граждани в неравстойно положение

.
Близо 95 000 граждани с увреждания и в неравностойно социално положение обслужват деветте бюра за социални услуги в София, информират от дирекция "Социални дейности" на Столична община.
 

Вече има и подготвен проект за Стратегия за развитие на социалните услуги на Столична община /2009-2013/, който ще бъде обсъждан от Столичния общински съвет.

Гражданите демонстрират много по-голяма склонност да усвояват финансови средства под формата на социални помощи и различни форми на подпомагане, отколкото да ползват социални услуги. Това сочат резултатите от социологическо проучване, залегнало в стратегията, направено сред три социални групи - хора с увреждания, деца в риск и лица в напреднала възраст.

Интересът на потребителите е насочен предимно към усвояване на социални помощи, различни надбавки и други социални придобивки, които имат чисто финансови измерения и пряко или косвено се включват в техния индивидуален или семеен бюджет.

Изследваните групи са споделили мнението, че всички разходи по финансирането на социалните услуги следва да бъдат за сметка на публични средства и не са мотивирани да заплащат такси за услугите. Интервюираните лица над 18-годишна възраст разглеждат социалните услуги, от които имат потребност, преди всички като разход в личния бюджет и след това като възможност за подобряване на качеството им на живот или средство за социална интеграция.

Изследването показва, че най-желани са заявените потребности от социални услуги в общността, свързани с ежедневното битово обслужване на потребителите, както и на услуги, свързани с физическа рехабилитация, медицинско обслужване и почивки извън дома.

Според стратегията в момента липсват социални услуги, които се предоставят "на терен". Не са развити мобилните /амбулантни/ услуги. Такива услуги биха имали ефект върху потребностите на уязвими групи като деца на улицата, бездомни лица, бездомни с психични заболявания, бездомни правонарушители, проституиращи мъже и жени и лица със зависимости, които не са обхванати понастоящем от системата на социални услуги. Работата с тези целеви групи предимно е в обсега на дейност на неправителствените организации.

Услуги на терен биха били изключително ефективни и по отношение на други целеви групи като възрастни лица, лица с увреждания и лица с интелектуални затруднения, пише в стратегията.

В момента липсват и превантивни социални услуги с ранна степен на интервенция, целяща да предотврати изпадането на лицата в неравностойно положение.

В столицата има необходимост от повече социални услуги в общността, насочени към възрастни хора, включително самотни възрастни.

Високата миграция към София и невъзможността на част от тях да си осигурят необходимата издръжка води до увеличаване на целевата група на бездомните. В момента младежите, които напускат институциите за лица до 18 години, респективно 21 години, често се присъединяват към групата на бездомните. "Факт е и че в столицата има вече второ поколение бездомни", се посочва в документа.

Наличието на трета социална група - типична за големите градове - деца на улицата, проблеми с наркотично зависими лица и проституиращи, ще повлияе върху структурирането на социалните услуги в бъдещия четиригодишен период.
Трябва да се разработват и разкриват превантивни социални услуги, с ранна степен на интервенция, които да предотвратят изпадането на децата в риск, както и на младите хора в състояние на бездомност, наркотична зависимост, липса на трудова заетост или други проблеми.

В момента в столицата функционират 22 услуги в общността, като най-голяма по обхват е тази на "Социалния патронаж", който обслужва 2000 души.

Освен това в Столичната община има и социален учебно-професионален център "Княз Борис Първи", център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър, дневен център за възрастни хора с ментални увреждания "Света Марина", дневен център за хора с психични разстройства, дневен център за възрастни хора с увреждания "Седмична грижа", столичен общински дневен център за социална интеграция на инвалиди, център за временно настаняване на бездомни хора, център за временно настаняване "Св.Димитър", център за временно настаняване на сираци над 16 години "Св. София", комплекс за социални услуги за деца и семейства, център за обществена подкрепа, кризисен център за деца пострадали от насилие, център за работа с деца на улицата, дневен център за деца с увреждания, центрове за обществена подкрепа, защитено жилище за лица с умствени затруднения, център за настаняване от семеен тип на деца с интелектуални затруднения, "Асистент за независим живот", "Социален асистент" и "Социален асистент и домашен помощник".

На територията на София работят общо 14 специализирани институции за социални услуги с капацитет 1513 места, в които работят 615 социални работници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 4885 |15.09.2009 Ив. Костов: Статията написа гражданинът Първанов . 26| 5109 |06.08.2009 Граждани зоват: Не поздравявайте агент Кардам, Тервел и Телериг . 1| 4827 |13.07.2009 Въоръжени ограбиха турски граждани в дома им . 2| 5043 |04.07.2009 МВР ще съдейства на гражданите да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads