Реклама / Ads
2| 3824 |21.02.2017 НОВИНИ

Подсъдимите по делото за радикален ислям в Пловдив не се явиха в залата

.
Ахмед Муса
След неуважено искане за отвод на съдебния състав, поискано от защитата на Ахмед Муса Ахмед и останалите 12 обвиняеми, днес в Апелативен съд Пловдив се даде ход на делото за проповядване на радикален ислям. То се гледа повторно, след като ВКС отмени присъдата на Апелативен съд и го върна за разглеждане от друг съдебен състав.
 

 Мотивите за искане на отвод на днешния състав с докладчик Деница Стойнова и съдии Магдалина Иванова и Велина Антонова, се съдържаха във факта, че точно те не са уважили жалба на Ахмед Муса Ахмед срещу решение на Пазарджишкия окръжен съд по повод промяна на мярката му за неотклонение по друго дело, позовавайки се именно на присъдата по това, съобщи БГНЕС. Впрочем двете дела с един и същи подсъдим и еднакво обвинение се точат вече втора година. Днес нито един от подсъдимите не присъства, в залата не дойдоха и част от защитниците на обвиняемите, сред тях Ина Лулчева и Васил Василев.

 

Под въпрос остава и поръчаната експертиза, тъй като и Нов български университет, и Великотърновския университет, към които се обърна съдът с молба да осигури вещи лица, са отговорили, че не разполагат с турколози. На Ахмед Муса е повдигнато обвинения, за които на предишното гледане на делото той получи присъда от две години затвор, а останалите обвиняеми- наричани общо "имами"- Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха наказани с глоби. Присъдата на Апелативен съд Пловдив е потвърдена от ВКС в частта и, в която подсъдимите Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

 

Ахмед Муса Ахмед, който в акта за раждане е записан като Ангел Радков Стоянов, се явява като подсъдим в момента в Пазарджишкия окръжен съд.

 

Днес бяха разпитани свидетели, сред които Салим Сали Салим, баща на младоженеца и организатор на сватбата през 2008, на която, според доказателствата на обвинението, Ахмед Муса е проповядвал радикален ислям, говорел е за рязане на глави и друговерци. Днес свидетелят отрече да е чувал такива думи, нито на сватбата, нито през всичките 15-16 години, от които познава обвиняемия. Той описа как е протекла сватбата в ромската махала на Пазарджик, съобразена с порядките на религиозната общност там. Присъствали са между 200 и 250 души, не е имало алкохол, нито музика, мъжете и жените са седели отделно.

 

Ахмед Муса е пожелал на младоженците да следват правия път, което в детайли, обяснено от свидетеля, означава да не лъжат, да не пият, да се уважават един друг. Според Салим Сали Салим, религиозни знамена не е имало. Той отговаря и на въпроси на съдиите за джамията Абу Бекир, в която е проповядвал Ахмед Муса. Според свидетеля, всеки човек може да отиде там и да проповядва върху текстове на корана. Той определи принадлежността си към тази джамия, за която се знае, че е неоторизирана от Главно мюфтийство, предимно с близостта си. Делото продължава с разпити на други свидетели, сред които Ахмед Ахмед, бивш секретар на Главно мюфтийство, който от година вече е извън институцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3815 |21.02.2017 Шефът на ВКС обеща проверка за разпределянето на делото на Ценко Чоков . 5| 3638 |15.02.2017 Делото срещу Станишев за загубените секретни доклада, е пред прекратяване . 1| 3774 |10.02.2017 Гледат делото за цената на билетите в София . 1| 4042 |27.01.2017 Очаква се обрат по делото срещу Евстатиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads