Реклама / Ads
2| 4456 |24.03.2015 НОВИНИ

Подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка са невинни

.
Окончателно оправдаха подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.
 

Върховният касационен съд  оставя в сила решението на Софийския апелативен съд, който през май м.г. оправда подсъдимите, пише „Правен свят”.

 

Делото, станало пословичен пример за бавно правосъдие, приключи окончателно повече от 15 години след зловещото убийство на Надежда Георгиева. Адвокатката бе убита на 28 февруари 2000 г., а съдебната сага започна преди 10 години. На 9 октомври 2012 г. делото най-после приключи на първа инстанция, като съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд оправда подсъдимите. В мотивите си той бе записал, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

 

Според обвинението Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл, докато Димитринка Атанасова нанесла девет удара в главата ѝ с домакинския сатър.

 

Присъдата бе напълно потвърдена от САС, като мотивите на състава с председател и докладчик Мария Митева, бяха не по-малко критични към разследващите. Освен че напълно се съгласи с изводите на СГС, апелативният съд обърна специално внимание на прословутия потник с кръв в дома на Аврамов. Като припомни всички абсурди около "намирането" на потника от неустановен полицай, в отсъствие на други свидетели и назначаване на експертизи по него година след това, съдът направи извод, че при събирането на това веществено доказателство са допуснати почти всички възможни значими процесуални нарушения. "Налице е едно правно "нищо", се казваше в мотивите на САС, които са споделени и от върховните съдии.

 

Въпреки втората оправдателна присъда с тежки упреци към воденото разследване преди години, решението на САС бе протестирано. Очаквано, роднините на Георгиева, които са и частни обвинители, също са обжалвали присъдата. Съставът на ВКС с председател и докладчик Юрий Кръстев обаче е стигнал до същите изводи, както и долните инстанции.

 

"По делото първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиев. Няма никакви основания настоящата инстанция да не се солидаризира с крайното заключение и на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната", пише в решението на ВКС. Върховният съд е категоричен, че по делото не са събрани не само преки, но и косвени доказателства срещу тримата подсъдими. Според съда изводите на САС за оправдаването им са изградени след пълна и точна преценка на всички събрани по делото доказателства.

 

"При така установените факти и обстоятелства от въззивния съд, относими към предмета на доказване, изводите, че липсват годни както преки, така и косвени доказателствени материали, подкрепящи тезата на обвинението, че тримата подсъдими са извършили престъплението, за което им е било предявено обвинение, са напълно законосъобразни", смятат върховните съдии.

 

Съдът подчертава, че правилно показанията на близките на убитата адвокатка са оценени като предположения, основани на слухове, недомлъвки и лични изводи, защото се основават на проведени разговори и само въз основа на тях се прави вероятно заключение, че подсъдимите стоят в основата на убийството.

 

В решението на съда не са подминати и показанията на Нанка Колева, съпруга на убития през 2003 г. прокурор Николай Колев, която беше заявила, че лично бившият главен прокурор Никола Филчев ѝ е признал, че е убил Надежда Георгиева. ВКС се съгласява, че съдът следва да се придържа единствено към обвиненията, предявени с обвинителния акт и те касаят само Аврамов, Калайджиев и Атанасова. В същото време ВКС подчертава, че "принципно обстоятелството дали има и друго лице, което няма такова процесуално качество, е извършител на убийството, следва да бъде установено от органите на досъдебното производство в съответствие с изискванията на НПК."

 

Съдът обръща внимание и на оплакването, че долните инстанции не са отдали нужното внимание на намерената угарка от цигара в дома на Георгиева, която е на Пламен Калайджиев. По делото се доказа, че той е извършил ремонт и посещавал жилището й след това, като е нямало как да се установи дали угарката е оставена там по време на убийството.

 

"Действително съществуват множество предположения и хипотези, но и настоящата инстанция счита, че най-невероятната е угарката да е попаднала в апартамента в деня на извършване на престъплението. Това е така, защото след извършване на деянието, жилището е било почистено перфектно, като са липсвали каквито и да било следи. Не би могло да се предположи, че при такова старание за заличаване на следите, е била проявена такава драстична небрежност, че да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите", се казва още в решението.

 

Върховните съдии също са на мнение, че всички събрани доказателства водят до единствения възможен извод, че подсъдимите са невинни.

 

Още докато делото беше в апелативния съд, адвокат Гаврил Благоев, който е защитник на Димитринка Атанасова каза, че след окончателното му приключване, случаят ще бъде отнесен и до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Делото срещу Атанасова се гледа задочно, след като преди години тя замина за Великобритания, а тамошните власти отказаха да я екстрадират. Адвокат Благоев обясни миналата година, че тя все още не може да се върне в България, въпреки че всички ограничения срещу нея са отпаднали. Властите тук обаче отказвали да ѝ издадат документи за самоличност. Оплакването пред ЕСПЧ ще е основно заради продължителността на процеса, но и заради унизително и нечовешко отношение към Атанасова в хода на разследването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4636 |23.03.2015 Съдът решава утре мерките на тримата, арестувани за убийството на Нягол . 10| 7596 |04.03.2015 Бившият приятел на Вероника заподозрян за убийството ѝ . 7| 5738 |04.03.2015 Вижте версиите за убийството на Вероника . 68| 8640 |02.03.2015 Георги Коритаров: С убийството на Немцов изчезва доказателството срещу Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads