Реклама / Ads
8| 11219 |14.05.2012 НОВИНИ

Подслушвали телефона на сина на Гриша Ганчев

.
Гриша Ганчев
Данаил Ганчев - синът на бизнесмена Гриша Ганчев, е бил записан със СРС да уговаря плащания в брой с Милко Талев, сочен за тартор на задържаните по акция "Захар".
 

Това стана ясно вчера от заседанието на спецсъда, който гледа искането за постоянен арест на шестимата от групата за източване на ДДС. Председателката на състава Мариета Неделчева остави петима зад решетките, а прати под домашен арест само служителка на "Литекс" с онкологично заболяване, пише в. Труд.

Гриша Ганчев пристигна в сградата, придружаван от четирима телохранители. Той остана малко повече от час в залата, за да чуе обвиненията. После бизнесменът си тръгна изнервен. Мина през тоалетната, наплиска си лицето с вода, но не пожела да говори с репортерите. По-късно пред Тв7 заяви: "Аз гарантирам с името си, че в "Литекс" всичко се продава с нужната документация. Затова настоявам властите да стигнат докрай в разследването." Според Ганчев хората от фирмата му са невинни, а дружеството е вкарано в кръга от измамници, купували захар от него.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира пред Би Ти Ви: "Аз само мога да уверя г-н Ганчев, че никой няма да бъде пожален по веригата. Той сега да гледа да докаже своята невинност."

В 20 ч Гриша Ганчев се върна в залата и изслуша мотивите на съдия Неделчева да остави сина му в ареста. Попитан какво мисли за тях, той отговори кратко: "Аз не мисля, съдът мисли!"

В петък спецпрокуратурата привлече под отговорност общо шестима души за участие в схема за данъчни измами. Трима от тях са служители на "Литекс комерс" АД - изпълнителните директори Милко Димитров и Данаил Ганчев, както и Камелия Мирчева, която е член на надзорния съвет. Другите трима - Милко Талев, племенникът му Ивайло Талев и Тодор Симеонов, са свързани с дружествата "Симек", "Симек Трейд" и "Офлайн филм".

Още в началото адвокати на Камелия Мирчева представиха медицински документи, че през 2000 г. е била открита левкемия, след което е оперирана. Жената сама отглежда 14-годишното си дете. Прокурор Андрей Андреев оттегли искането си за арест и обяви, че е съгласен съдът да пусне Мирчева срещу парична гаранция.

Обвиняемият Тодор Симеонов пък се оказа със 74% инвалидност. Мъжът е с отстранена щитовидна жлеза. Той обаче е и единственият от всички в групата, който има присъда. През 2001 г. е бил наказан в Унгария и лежал в затвора до 2006 г.

Според обвинението Милко Талев е организирал доставките от двата захарни завода на "Литекс" в Бургас и Девня. Той и племенникът му са родом от Ловеч.  Реални купувачи били съветвани от шефовете на "Литекс" да превеждат парите по банковите сметки на "Симек". Търговец свидетелства, че производителите на захар му казвали: "Това е наша фирма". Талев и племенникът му теглели сумите в брой и ги носели в офиса на "Литекс". Според касиерка в банка двамата теглели от 20 000 до 40 000 лева по няколко пъти на ден.

Талев намирал спедиторски фирми, които да транспортират захарта, без доставката да бъде фактурирана. От 10-12 курса едва 1-2 се осчетоводявали от "Литекс", а за останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества, които по веригата стигат до т. нар. липсващи търговци и така ДДС-то остава несъбрано.
Само за периода февруари-март т. г. са установени неосчетоводени сделки за 1,2 млн. лв. и "стопен" ДДС от 200 000 лв.

Талев бил дистрибутор на френска минерална вода и известна марка кафе. Имал над 30 имота, които вчера са били запорирани по искане на прокуратурата.

Когато разследващите попаднали в дирите на дедесарите, започнали да подслушват и телефоните им. Така засекли разговори между Данаил Ганчев и Милко Талев, в които двамата се уговарят за плащанията и товаренето на захарта. Например синът на Гриша Ганчев казвал на Талев: "Имаш да даваш още 4000 лв. Днес ти е последният камион!" В друг диалог с посредника Ганчев-син пък казва: "Ще те светна за една още по-голяма далавера..."

Талев използвал и банковата сметка на "Офлайн филм". Тази фирма била без никаква дейност, регистрирана от съпругата на Тодор Симеонов - шофьор и зареждач на кафе-машини на "Симек". По документи Симеонов се водел управител на "Офлайн филм" и Талев го придумал да ходят заедно да теглят парите, преведени от купувачите на захар.

Според адвокатите записите със СРС на договорките за плащания, допълнителни суми, камиони и т. н. не били никакво доказателство. "Това са обикновени разговори за дейността на търговско предприятие. Ако прокуратурата реши да слуша, може да ги чуе във всяка фирма", заяви Лъчезар Таков, защитник на Талев и племенника му. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6791 |10.05.2012 Задържаха сина на Гриша Ганчев в "захарната" акция . 86| 17878 |27.03.2012 К. Парамов: По телефона Путин е казал: "Когда будут бумагы?" . 40| 6202 |26.03.2012 Борисов разговарял с Путин по телефона . 18| 5938 |14.03.2012 Хр.Христова: Разбрах по телефона, че Кунева напуска НДСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads