Реклама / Ads
5| 7434 |26.02.2020 НОВИНИ

Поетът Н. Милчев: Съблякоха и биха момче - голи са без книги всички народи....

.
Николай Милчев
Четири момчета на възраст от петнайсет до седемнайсет години съблякоха друго четиринайсетгодишно момче голо до кръста в столичен автобус. Съблякоха го като стой, та гледай. Без да им пука и да им мигне окото – защото могат и им е кеф. Потрес, срамота, резил...
 

Но тези четирима хулигани съблякоха до голо не само едно момче, но и измъчената ни родина. Съблякоха голи всички нас. Оставиха ни безпомощни и унизени.
Помните ли апостолските думи от „Проглас към Евангелието“:


Голи са без книги всички народи, не можейки да се борят с противника на своите души (с Дявола).


Повтарям – голи са без книги всички народи, безпомощни са, слаби са, затова сме съблечени и затова треперим.


А сме слаби и съблечени, защото образованието се стопи, защото дипломите се купуват под път и над път, защото ни управляват примитивни и неграмотни хора, за които книгите са вторични суровини. Защото да си интелигентен и умен вече е дефект и порок.


Тези четирима хубавци съблякоха гола до кръста и цялата ни власт –държавни органи, полиция, прокуратура, министерства и всички по редицата. Те показаха голата истина за нашата всеобща парализа и фалш и за нашето безсилие.


И нека началникът на прокурорите да не се среща първо с родителите на съблеченото момче, а да се срещне с шефовете на онези власти, които отговарят за сигурността, и да им потърси сметка, да ги свести.


Нека началникът на образованието да не се гърчи, че бандитите били ученици, а да въведе ред и дисциплина в разкапващите се училища.


Нека и всички ние спрем да мислим и да припадаме от сутрин до вечер за агитките на Левски и ЦСКА, които подлудиха България, а да помислим защо хората се страхуват да помагат на изпаднали в беда.


А хората се страхуват, защото няма власт, няма ред и няма закон. Има перчене, фойерверки и гримаси.


Държава, в която футболист от средна величина струва повече от парите, отпускани като Помощ за книгата, е гола държава, съблечена държава, изгубена държава.


Държава, в която върховните управници свързват литературата само с индианци и шуби, е гола държава, съблечена държава, изгубена държава.


Държава, в която събличат момчета в автобуси, е катастрофирала държава.

 

И накрая ще го припомня още веднъж: Голи са без книги народите, голи са без образование, без хуманизъм и без изкуство. Само с топки и бухалки няма да я докараме доникъде. Най-много пак да се събличаме един другиго в автобусите – и то не само до кръста.

 

Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5481 |14.01.2020 Богдан Милчев: Печеливши днес са двама министри, разбрали, че са подведени . 6| 4387 |02.01.2020 Богдан Милчев: Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа . 6| 6491 |19.10.2019 Николай Милчев: Хартиеният октопод разперва над учениците стотиците си пипала. Бодигардът е божество, а не Кирил и Методий . 4| 4875 |05.10.2019 Богдан Милчев: Докладът за пътната безопасност е опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads