Реклама / Ads
13| 10356 |24.07.2019 НОВИНИ

Поетът Николай Милчев: За Гешев, за Копи пейста и Копието

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Бъдещият главен прокурор Гешев (ако все пак нещо не се случи) притежава няколко очевидни, безценни за нашето време „качества“: Прилича на Бойко Борисов – и той е отрасъл в краен квартал, приятелите му са негови съученици и роднини, най-близки са му Махалата и обикновените хора.
 

Гешев говори точно като Борисов – с прости кратки изречения, с лафчета, с поговорки, просторечно. И винаги посочва врага и виновните – болшевиките – както се изразява той.

 

Ходи като Бойко Борисов небрежно облечен, леко небръснат, с тениски, с якета с вдигнати яки – като бабаит от квартала, току-що станал от масата да въдвори ред.
Всичко това се харесва на хората, много им се харесва. В него те отново виждат Момчето, също както някога ББ, което всяка вечер по телевизията преследва, гони и наказва лошите, от време на време и по някой богат.

 

Иван Гешев е тъкмо техният човек – новият техен човек от телевизора. Той не е като Цацаров отчужден и отнесен, с вид на преподавател от провинциален ВУЗ, който говори витиевато, служебно и отчуждено.

 

Гешев е истинският баш прокурор, вървял стъпка по стъпка до върха. И не че го е искал – той е мечтаел за друг живот, за друга съдба, но са го убедили и сега няма как.

 

Гешев е най-добрият от всички главни прокурори, които хората са виждали по телевизора и познават от телевизора. Телевизорът го е оженил за тях и за службата.

 

Той ще продължи да изпълнява поръчки, да имитира дейности и да прави пушилки, ще лови в мъглата виновници наляво и надясно и ще е обичан – защото му се разбира, като говори – без нюанси, без глезотии, черно и бяло.

 

И разбира се, ама разбира се, че Гешев си вярва, че е точно човекът, който е нужен. Останалото си го знаем – едно момче от третото действие на пиесата излиза под прожекторите.

 

Въпросът е дали копи пейсът ще се задоволи с ролята си на копи пейста и дали копието няма да се превърне в копие за този, който го е измислил.

 

Николай Милчев, фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8074 |22.07.2019 Николай Слатински: Започва инсталирането на когото и където трябва, отиде та се не видя! . 4| 9791 |18.07.2019 Арх. Николай Гълъбов: Поразен съм от ниското качество на строителството в България . 17| 9924 |17.07.2019 Писателят Николай Галев: Ако гражданите не свалят Кошлуков, гей парада ще го гледат много по БНТ . 4| 4536 |04.07.2019 Николай Банев остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads