Реклама / Ads
4| 4939 |24.03.2011 НОВИНИ

Погнаха попове заради трудовите им договори

.
Щателна проверка в църковните храмове на Провадийско и Варненско направиха експерти на Инспекцията по труда в морската ни столица, информират регионалните издания. Специалистите изисквали трудовите договори на духовниците, по които получавали и месечните си възнаграждения
 

Противно на обясненията на висш духовник от друга епархия, че имат неписан договор с Господ, експертите от морската столица установили, че всички във Варненско - от клисаря до свещеника, са с изрядни документи по светското трудово законодателство.

"16 проверки сме извършили в източноправославни църкви и при нито една не се натъкнахме на нередности. Срещнахме абсолютно съдействие, в храмовете имаше дори и ревизионни книги. Просто няма нещо, което да кажем, че е нарушение. А храмовете не бяха проверявани от доста време", категоричен беше директорът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Работодател на свещениците, отговорници на храмове, е Варненският и великопреславски митрополит Кирил. Тези духовници са и председатели на църковните настоятелства. Те назначават всички останали служители - духовни лица, клисари, продавачи на свещи и други. Духовниците присъстват и в националния класификатор на професиите у нас, а дейността им се причислява към тази на аналитичните специалисти, става ясно от сайта на Министерството на труда и социалната политика.

Всички духовни лица имат договори и са здравно и социално осигурени, коментираха свещеници. Те поясниха, че заплатите им са различни, като се определят в зависимост от квалификацията, стажа и образованието. В повечето случаи възнагражденията били близки до минималните осигурителни прагове по професиите. Така заплатите на клисари и продавачи на църковни атрибути обикновено са в порядъка на 300 лева, а на свещениците - между 300 и 500 лева. Над 100 са свещениците във Варненската епархия, в която влизат и Добрич, Търговище и Омуртаг. Около 30 са поповете във Варна, като някои от тях служат в повече от един храм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4875 |23.03.2011 Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ . 96| 6196 |17.03.2011 Станишев: Да не превърнем България в жертва заради Фукушима . 3| 4992 |16.03.2011 Баща преби жестоко дъщеря си заради ниски оценки . 5| 5490 |15.03.2011 Синдикатите притискат Дянков заради скока на цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads