Реклама / Ads
12| 5004 |07.10.2011 НОВИНИ

ЕК ни погва за заменките, дава България на съд

.
Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителствоова, информира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
 

 

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседаниет в сряда, качена в сайта на Министерски съвет.

"Какво става със заменките? Влезли ли са в съд?", пита премиерът Бойко Борисов. "За съжаление излезе официалното съобщение на Европейската комисия в Официалния вестник, затова че Европейската комисия стартира наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори по време на мандата на предходното правителство", отвръща министър Найденов.

„България може да бъде осъдена да възстановява средства в размер на милиарди, тъй като по оценки се вземат за база оценките предимно на неправителствени организации и те варират между 2 и 8 милиарда. Ако това се случи, разбирате до какво може да доведе”, казва Найденов.

„Близо две години нашето правителство опитваше с доводи да избегне тази тежка наказателна процедура. За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде. Така че това е една от тежките отговорности на нашите предшественици, за която, за съжаление, ако се стигне до решение против България, ще трябва да плаща целият български народ”, заявява още министърът.

„Част от тези заменки са вършени по инициатива на принципала тогава – министърът на земеделието, бившият министър на земеделието тогава Нихат Кабил. След това – председателят на изпълнителната агенция вече, когато са ги разделили – Държавната агенция по горите. А по-големите заменки са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер господин Калфин”, казва Найденов.

„Сега е предизборна кампания, сутринта го слушах какви много идеи има. Да ни даде акъл, да го помолите, за това, което са заменяли и сега на базата на този процес (те са изключително добри финансисти) да дадат на Дянков акъл как, ако ни осъдят, и откъде да вземем парите”, коментира премиерът Бойко Борисов.

„Големият проблем, господин премиер е, че това е дело, което стартира срещу горските заменки, а мащабът на земеделските заменки е в пъти по-голям и в момента ние сме в предварителна процедура. Възможно е да се стигне до подобно дело”, казва Найденов. По думите му - има повдигнати обвинения срещу двама бивши министри.

„Информирайте днес прокурорите за заведеното дело, защото това според мен е много голяма допълнителна тежест върху държавата и върху всички данъкоплатци, като щета от това, което са ни причинили”, казва Борисов.

"Браво, Нона! Хубаво е тези неща да ги казвате. Вярно е, че когато човек работи много, му остава по-малко време да приказва, но подобни неща е хубаво да се знаят, обръща се премиерът към министъра на околната среда и водите Нона Караджова относно отменена наказателна процедура срещу България. "Което иначе щеше да ни струва между 30 и 50 милиона евро", вмъква вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 5602 |09.09.2011 Цв. Цветанов: Погваме лихварите преди изборите . 3| 4901 |16.08.2011 Погват фирми, организирали алкохолен туризъм . 11| 5486 |10.05.2011 Погват М-Тел заради забавени фактури . 10| 6066 |26.04.2011 Погват крадците на метали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads