Реклама / Ads
3| 5826 |12.02.2019 НОВИНИ

Погват кмета на Благоевград за измама с общински имот

.
Екипът на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е даден на прокурор за сделка с общински имот на старата автогара. Сигнал до прокуратурата, до премиера Б. Борисов, до ДАНС и до ДНСК е депозирал вчера бившият главен архитект на общината Васил Тинчев, който преди няколко дни бе уволнен след свикан специално за целта дисциплинарен съвет.
 

Арх. Тинчев разкрил незаконен строеж в района на старата автогара в центъра на Благоевград на фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, чийто бивш собственик е кумашинът на кмета Атанас Камбитов, бившият зам. кмет по строителството на общината инж. Янко Янков. Арх. Тинчев твърди, че само за кратък период теренът, върху който има незаконна нова 2-етажна масивна постройка, от публична общинска собственост е станал частна общинска собственост, без да има решение на Общинския съвет, пише още Pirinskodelo.bg.

 

Публична общинска собственост са имотите, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение. Имотите и вещите – публична общинска собственост, които са престанали да имат такова предназначение, се обявяват от Общинския съвет за частна общинска собственост. Редът за това е само един – чрез решение на Общинския съвет, при което е необходимо да бъде доказана необходимост от промяната на вида на собствеността.

 

Още по-шокиращо обаче е решение на местния парламент от последната сесия за 2018 г., с което срещу 54 717 лв. без ДДС в района на старата автогара се продават 155 кв.м общински терен, върху част от който вече е вдигнат въпросният незаконен строеж. Към документите, представени на общинските съветници, има и удостоверение, подписано от зам. кмета по строителството инж. Е. Тунева, в което тя гарантира, че няма образувана административна преписка и констатирано незаконно строителство върху терена, предмет на сделката.

 

„Снимах незаконната сграда на 29 декември. На декемврийската сесия на ОбС ми направи впечатление номерът на имота по кадастрална карта на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД и си спомних, че отказах одобрение на проекта им още през октомври”, разказва арх. на Благоевград Васил Тинчев. „Проектът за строителство на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД е внесен на 22.10.2018 г. и аз трябваше да го одобря до 29.10.2018 г., но вместо да сложа подписа си направих отказ, защото теренът бе отбелязан като публична общинска собственост. На 18.11.2018 г. обаче той, незнайно как, е станал частна общинска собственост, пише струма бг. Оказва се, че купувайки апетитния имот от управителя на „Динамик-текс“ ООД Хр. Бърдаров, през юни 2017 г. „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД се сдобива със сграда с площ от 122 кв.м и право на строеж, но сделката не включва терена под металния павилион в съседство, за който имаше само отстъпено право на строеж. Земята под него, същата от проекта за строителство, представен от „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, е останала публична общинска собственост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4111 |08.02.2019 Поредно заседание на делото срещу кмета на Септември, обвинен в укриване на данъци . 6| 5050 |26.01.2019 Протест в Благоевград заради по-скъпите ток, вода и данъци . 3| 4015 |25.01.2019 Грипът завладя София-град, Благоевград и Кюстендил . 4| 4460 |18.01.2019 Стефан Софиянски: Сега областният управител е падарин на кмета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads