Реклама / Ads
10| 6076 |26.04.2011 НОВИНИ

Погват крадците на метали

.
Нона Караджова
Драстични мерки за ограничаване на кражбите на метални съоръжения и предаването им в пунктовете за вторични суровини е предприело екоминистерството. Това заяви в ефира на Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
 

Само за първите три месеца на 2011 г. от столичните булеварди и улици са изчезнали 530 решетки на улични шахти.

От своя страна екоминистърът припомни за трагично завършил инцидент, при който човек е загинал заради откраднат капак на шахта. Той е отивал на работа с велосипед, когато попаднал в шахта с липсващ капак, разказа Караджова.

Коментирайки мерките срещу крадците на метали и предаването им в пунктовете, тя посочи, че с новите промени в закона за управление на отпадъците се променят няколко неща. На първо място изискванията към физическите и юридическите лица, които предават и съответно изкупуват отпадъците.

Променят се и глобите, а вероято ще има и промени в Наказателния кодекс, които Министерски съвет предложи на Народното събрание, обясни министър Караджова.

Министър Караджова допълни, че на физическите лица се забранява предаването на отпадъци от т. нар. "рискова номенклатура". За фирмите също са въведени няколко изисквания. В срок от девет месеца всички пунктове за вторични суровини трябва да бъдат изнесени на места, определени с общи устройствени планове на градовете за стопански и промишлени зони, или на гари и пристанища, които имат стопанско предназначение.

От пунктовете ще се изисква сертификат за произход на предадените отпадъци.

Освен това се забранява предаването на вторични суровини на пунктове, които не отговарят на изискванията. Въведено е и задължение за 24-часово видео наблюдение и съхранение на записите за една година.

Що се отнася до това как ще се контролира спазването на тези нови изисквания, Караджова заяви, че има три групи мерки за неспазване на разпоредбите на закона.

В момента за кражба на метали се предвижда наказание затвор до 3 години за физически лица и до 5 години за юридически лица. Предложението е да се въведе и минимална присъда от 1 година затвор за подобно престъпление, каза Караджова. По думите й ще бъде спиран бизнеса на фирми, които приемат метали от забранените групи.

Повечето инспектори, по-голямата част от които са жени, се страхуват да правят проверки сами. Затова се предвижда да координираме действията си с органите на МВР. Планират се внезапни проверки, така че да имат ефект предложените мерки, поясни още министърът на околната среда и водите.

Тя призова гражданите да подават сигнали, когато имат информация за нелегални пунктове, защото министерството разполага с данни само за регистрираните.

Министър Караджова съобщи още, че в момента се разработва нов закон за управление на отпадъците. Тя изтъкна, че е настояла да има пълна забрана за предаване на метали за вторични суровини от физически лица, но предложението й не е било прието.

Аргументът срещу моето предложение беше, че ако все пак има граждани, които искат да изхвърлят някои по-едри отпадъци, няма къде да го направят, отбеляза екоминистърът и добави, че за да отпадне той в новия проект на закона за отпадъците общините се задължават да изградят пунктове за предаване на едрогабаритни и опасни отпадъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6579 |15.03.2011 Погнаха автокрадците в Пернишко . 6| 6574 |14.03.2011 Погват студенти, укрили доходи . 4| 5314 |15.02.2011 Погват кмета на Белославци и за пране на пари . 4| 5269 |10.02.2011 Местят пунктовете за метали извън градовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads