Реклама / Ads
2| 8119 |29.06.2012 НОВИНИ

Погват шефа на „Пирогов” и за конфликт на интереси

.
Шефът на „Пирогов” проф. Димитър Раденовски, който има един месец да изчисти всички финансови нарушения в болницата си, преди да бъде уволнен от поста, строи в най-голямата финансова криза огромен палат за 320 хиляди евро, научи вестник „Всеки ден”.
 

Топ имотът в холивудски стил, заснет от фоторепортерите ни на място, се намира на едно от най-популярните места в последните години – в елитния столичен квартал Горна баня.

Той се помещава в каре от комплекса, наречено „докторското” , защото именно там през ден се издигат нови и нови луксозни къщи, построени от водещи лекари от всички столични болници. Палатът на Раденовски ще бъде един от най-впечатляващите и е разположен на близо четири декара на улица „Маджарица”, където само бизнесмени се наемат да строят заради високите цени на парцелите, обясняват брокери, реализирали сделки там. 80 евро на квадрат е цената, с която паралиите трябва да се бръкнат само за земята. За сравнение, другото модерно място, където баровци построиха много къщи напоследък – в района на село Лозен, цените са двойно по-ниски.

Разгънатата площ на хасиендата, която ще приюти медицинското светило Раденовски, е повече от 500 квадрата и строежът е почти завършен. Целият дворец, в който медикът и семейството му ще се ширят съвсем скоро, е изграден с най-модерните материали докато лекарите в подопечната му болница мизерстват и не разполагат с елементарни условия и уреди за извършване на спешните манипулации, както установи и проверката на здравния министър Десислава Атанасова.

Докато „Пирогов” прави все ремонти на парче в последните години, Раденовски поръчвал от най-скъпата японска мазилка, а само оригиналната дървена дограма на палата му струвала почти 10 бона.

Освен основната къща, в която пироговецът ще живее, се издигат и поне 5 допълнителни пристройки за лятна кухня, външна трапезария, а вероятно и помещения за гости. Палатът има уникален изглед както към София, така и към витошкото „Копито”, което допълнително вдига цената.

И шефове на отделения в „Пирогов”, и редови медици онемяха, когато научиха за почти готовия нов дом на шефа им. В момента всички те са под прицела на различни проверки – от прокурор до здравни и финансови инспектори заради фрапиращите нарушения в мениджмънта на лечебното заведение и безпрецедентното точене на клиничните пътеки. Докато лекарите се чудят как е спечелил толкова много пари като директор на бедната болница, за да построи такъв огромен палат, бъдещите съседи на Раденовски разкриват, че имотът е записан на името на съпругата му Снежанка, с което на доктора не може да му се търси отговорност по каналния ред.

Г-жа Раденовска е адвокат от дълги години и оглавява две фондации със седалища на постоянния адрес, където шефът на „Пирогов” също е обявил една фондация – за спешна коремна хирургия. Медици от отделението в болницата обаче категорично обявиха пред „Всеки ден”, че не знаят за подобна неправителствена организация, намираща се на ул. „Княз Борис I” в София. Информация за нея в мрежата също липсва и не е ясно с какво се занимава фондацията на Раденовски.

Лекарите обаче не скриват, че допускат възможността да пере пари чрез нея. Още по-шокиращ е фактът, че на името на пироговеца в Търговския регистър излиза и активна частна фирма. Справка на „Всеки ден” показа, че той еднолично управлява и свой собствен фармацевтичен бизнес за внос и износ на илачи.

Като директор на държавно лечебно заведение Раденовски няма право да практикува на частно, категорични са юристи, а съществуването на фирмата му „Римекс” е повече от явен конфликт на интереси. Компанията съществува от 1992 г. и е пререгистрирана миналата година. Предметът на дейност, упоменат в документацията, която Раденовски е представил пред Търговския регистър, е „търговия на дребно с фармацевтични стоки”.

Адресът отново е на „Княз Борис I”, където шефът на „Пирогов” осъществявал внос и износ не само на илачи, но и на медицински апарати и консумативи, но както и проверката на здравното министерство разкри, в болницата са констатирани нарушения тъкмо по кореспондиращия с проблема закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6087 |26.06.2012 „Пирогов” платил близо 17 млн. лв. за ненужни ремонти . 21| 12979 |21.06.2012 Човек на „Октопода” и д-р Джунков бранят шефове на „Пирогов” . 6| 5475 |19.06.2012 За „Пирогов” думата ще има прокуратурата . 16| 7522 |18.06.2012 С бормашина действат в детската травматология на „Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads