Реклама / Ads
7| 11116 |30.06.2009 НОВИНИ

Появи се нов вот – командировъчен

.
Нов вот се намесва в битката за властта на изборите на 5 юли. След „купен” и „корпоративен”, проценти за партии и кандидати ще качва и т.нар. „командировъчен”, известен още сред държавните чиновници и като ведомствен.
 

Стотици чиновници от различни ведомства ще гласуват за своите ръководители по местата, където те са в листите за депутати за Народно събрание. Местните структури на съответните ведомства също са в повишена бойна готовност. Това съобщиха за Frognews.bg служители, засегнати от явлението.
Използва се трикът с организиране на семинари, кръгли маси и други важни мероприятия.

Към Варна ще пътуват гласоподаватели, които са в структурите на Министерството на държавната администрация. Местните хора от ведомството също са под тактичен натиск как да направят „правилен” избор. Кандидат на НДСВ в морската столица е министър Николай Василев. Логиката е проста: гласуваш за боса и запазваш работата си, ако неговата партия отново е във властта след изборите.

Към Сливен тръгват пък служители на военното министерство. Там кандидат от НДСВ е министър Николай Цонев. Местните военни също са били деликатно подсещани кой би бил правилният избор, твърдят униформени. Те обаче признават, че Цонев е първият министър, който е направил нещо реално за подобряване живота на хората под пагон. Посочват като примери увеличените заплати и новите общежития за професионалните военни, които били изграждани по западен образец и създавали всички условия за нормален живот. Към тях се строят дори детски градини и площадки, магазини и кафенета.

В Хасково ще се окажат и немалко служители на социалното министрество. Местните структури от месец се намират в състояние на мобилизация да работят за избора на своя патрон – министър Емилия Масларова. Тя насочи поток от пари в последните седмици към обекти в Хасковско, за да предразположи местните гласоподаватели, след като структурите на БСП в Стара Загора отказаха да я влключат в листата заради грандиозните корупционни скандали, в които е замесено името й.

Особено щедри са обещанията на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в Добричко. След като кандидатурата му бе отклонена от варненските социалисти, той бе спешно спуснат в Добрич и прикрепен към силната кандидатура на премиерския съветник Росен Карадимов. Целият съветнически апарат, както и структурите на ведомството са впрегнати в предизборната кампания на Димитров. Със служебните скъпарски лимузини вчера министърът се появи на организирана селска седянка, където обясняваше, че е заобичал местните хора и обичаи.

По същият начин се действа в Русе, където кандидат на ДПС е Емел Етем, министър на извънредните ситуации; в Перник, където кандидат от БСП е шефката на ДАМС Весела Лечева и в други райони.

Запознати припомнят как за миналите парламентарни избори министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано организира семинар на свои подчинени в Стара Загора в деня на гласуването, където бе кандидат за депутат.

По данни на ЦИК близо 41 500 души са си извадили удостоверение, с което могат да гласуват в цяла България без ограничения. Около 73 хиляди пък са хората, решили да гласуват по настоящ адрес, а не в секцията - по постоянен.

В сравнение с евровота - хората, които могат да гласуват в цяла България без ограничение с този документ, са с 8 пъти повече. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6407 |08.02.2009 Появи се българската версия на "Ентропа" . 3| 5518 |27.10.2007 Президентът Първанов изненадващо се появи в Афганистан . 3| 5728 |27.10.2007 Румен Петков се появи в ДАМС като пират с превързано око . 0| 5022 |06.03.2007 Седмата книга от поредицата за Хари Потър ще се появи през юли тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads