Реклама / Ads
2| 5767 |27.07.2012 НОВИНИ

Пожар изпепели 3000 дка, обхваща нови територии

.
Пожари бушуват в страната. Най-големият е в хасковско. Горят около 3000 дка. Пожарни и доброволци са гасили цяла нощ, но все още промяна в обстановката няма. Дори се очаква с повишаване на температурите през деня да се активира и пожара.
 
Ирена Узунова, областен управител на Хасково успокои, че няма опасност за хората. Чака се специализирана техника.

Заради трудния за гасене терен и силния вятър огънят е обхванал широколистна гора. Опасност за населението няма. Причината за пожара е пламнал трактор, докато работел на полето.

През нощта пожарникарите се бориха с огъня, обхванал голяма площ гори, сухи треви и пасища. Те ограничаваха огъня, за да не се разпространява на нови територии.

За да не влезе огънят в селата, тежки машини от мините цяла нощ са правели просеки, широки колкото пътно платно. И горските до късно останали да бранят гората от огъня, но въпреки усилията на няколко служби от две области, днес в борбата с огъня се включва и армията.

В района работят огнеборци, с десет пожарни автомобила на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и работници от горското стопанство с 4 високопроходими автомобила и четири водоноски.

Две верижни машини от ТЕЦ "Марица Изток” правят просеки, за да ограничат развитието на пожара към гората. Огъня гасят екипи на ГДПБЗН от Хасково, Тополовград, Харманли, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Елхово.

Това не е първият голям пожар в Сакар. Преди няколко години пастир за малко не изпепели планината, а огънят, който тогава влезе и в селата, взе две жертви.

Затова сега от местната служба обмислят вариант да поискат помощ и с хеликоптер.

До момента огънят е изпепелил над 3 000 дка площ. В гасенето участват 150 пожарникари и почти толкова доброволци.

В страната горят и десетки стърнища. От тях се подпалват храсти и гори, пожарните са в бойна готовност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5487 |24.07.2012 252 пожара са погасени само за денонощие, огънят край Черноморец е потушен . 34| 6636 |09.07.2012 Премиерът: Ако някой е искал пожар, би подпалил точно "Бистришко бранище" . 53| 5558 |04.07.2012 Пожарът на Витоша се разгаря, димът стигна София . 53| 5592 |03.07.2012 Борисов: Процесът по гасенето на пожара е рисков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads