Реклама / Ads
10| 6517 |27.07.2012 НОВИНИ

Пожарът в Сакар планина се разпростира

.
Високите температури затрудняват работата на двайсетте екипа огнеборци и 150-те военнослужещи.
 

Пожарът до тополовградското село Рaдовец е потушен, съобщи БНР. Причината за възникването на пламъците е подпалил се трактор в нива, близо до селото. Големият горски пожар в Сакар планина се разпростира. Причината е силният вятър, който постоянно мени посоката си. Продължава проправянето на просеки в насечения терен, за да не се допусне разрастване на периметъра на огъня.

Пряка опасност за жителите на близките села няма. Специалистите от РИОСВ, които изследваха въздуха в района на пожара съобщават, че няма замърсеност над допустимите норми. Остава затворен за движение пътят Голямата звезда - село Главан. В гасенето на пожара в Сакар планина се включват и два хеликоптера, които ще черпят вода от местни водоизточници. Тяхното включване се налага, за да не стигне огънят до близкото село Орлов дол. В късния следобед областните управители на Хасково и Стара Загора поискаха от Министерството на отбраната в гасенето на пожара спешно да се включи и летателна техника. Ситуацията е усложнена заради прехвърляне на огъня в опасна близост до населени места. Хората имат готовност за евакуация.

Огънят е успял да прехвърли направените просеки. Началникът на хасковската противопожарна служба комисар Николай Вълчев заяви, че прогнозите не са много оптимистични.

Пожарът между общините Гълъбово и Тополовград е локализиран, но гасенето ще продължи и днес, обяви по-рано днес пред "Хоризонт" областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Огънят, който избухна вчера следобед, бързо се разрасна в широколисни гори, храсти и треви. Пожарът е обхванал общо 3500 дка. Съществува реална опасност пламъците да обхванат нови територии. Днес сутринта кметът на Тополовград Божин Божинов проведе в селата Хлябово, Българска поляна и Орлов дол тренировки за евентуална евакуация. От РИОСВ направиха замервания на въздуха за опасни частици. В акцията участват общо 250 души, от които 150 военослужещи, предаде кореспондентът на БНР Дора Атанасова.

На мястото на пожара работят повече 4 верижни машини, които са на Мини "Марица – Изток", с които успяхме да направим просеки и локализирахме пожара. В голяма част той вече е овладян. Остава да овладеем и да започнем да гасим в светлата част на деня. Очакваме мобилна група от Старозагорския военен гарнизон.

Реална опасност за хората няма. Разстоянието на огъня от населеното място е най-малко 4 километра. Това увери в предаването "Преди всички" областният управител на Хасково Ирена Узунова. По думите й, пожарът е обхванал приблизително 3000 декара. Това са широколистна гора, храсти, треви, има и малко засегната смесена гора.

Вчера следобед проблеми създаваше сакарският вятър, който постоянно мени посоката си, посочи тя и добави: Вятърът затрудняваше изключително много работата на пожарникарите, защото в момента, в който овладеят фронта в едната посока, той вече е открит в другата посока. През нощта този вятър затихна изцяло. Към настоящия момент няма вятър. Надяваме се да не се появи отново. Очакванията са с повишаване на температурите да има и по-голям интензитет в огнищата. Ако вятърът не се появи, надеждата е, че успехът ще е по-голям – овладяване и потушаване на пожара.

68-годишен мъж загина при пожар в панагюрското село Оборище. Огънят тръгнал от сухи треви и бързо е обхванал намиращата се в близост стопанска постройка. На мястото веднага са се отзовали огнеборците от Панагюрище, но след потушаването на огъня било открито обгорялото тяло на мъжа. Няма следи от насилие, случаят се разследва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6032 |16.07.2012 3,3 млн българи се изнасят на море и планина . 53| 5569 |04.07.2012 Пожарът на Витоша се разгаря, димът стигна София . 26| 6794 |02.07.2012 Пожарът на Витоша намалява, но не спира . 52| 4902 |14.01.2012 Марин връща Стара планина, бесен на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads